Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → “Чи я живу в іншій державі?” – житель Тернопільщини скаржиться, що не може отримати гідну пенсію

“Чи я живу в іншій державі?” – житель Тернопільщини скаржиться, що не може отримати гідну пенсію

04.11.2016, 21:00

“Мене звати Володимир, 1942 року народження. В 1961-му я пішов в армію, а в грудні 1964 року звільнився в запас. З 1965-го по 2015 рік працював. Стаж роботи — 55 років. Через проблеми зі здоров’ям у серпні 2015 року я написав заяву про звільнення. У 2002-му пішов на пенсію за віком, але продовжував працювати. Мої співробітники з такою зарплатою, яка була в мене, мають пенсію на тисячу гривень більшу. В мене — 1500 грн, а в них 2500 грн. Ходив я в Пенсійний фонд, і мені сказали, що в 2002 році був не такий коефіцієнт, як тепер. Я не розумію — чи я живу в іншій державі, що коефіцієнти різні?!”, – написав Володимир Станіславович з Тернопільського району.

На запитання п. Володимира відповіли спеціалісти головного управління Пенсійного фонду в області. Розмір пенсії в солідарній системі визначається індивідуально, залежно від набутого страхового стажу, одержаного заробітку, з якого сплачувалися страхові внески, а також права на підвищення і надбавки. Основний закон, який регулює порядок обчислення пенсій у солідарній системі, — Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Мінімальний розмір пенсії за віком, обчисленої відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, яка діяла до першого жовтня 2011 р.), за наявності в чоловіків 25 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, пише Вільне життя.

За кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам пенсія за віком збільшується на один відсоток від мінімального розміру пенсії за віком, обчисленої відповідно до статті 27 цього закону, але не більш як на один відсоток від мінімального розміру пенсії за віком.
Якщо після набрання чинності змін, внесених із першого жовтня 2011 р. до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», вам проводили перерахунок пенсії з урахуванням заробітної плати за періоди страхового стажу, набутого після призначення (попереднього перерахунку) пенсії, то в цьому разі мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності в чоловіків 35 років страхового стажу й збільшення за кожний повний рік страхового стажу нараховується понад 35 років.

Заробітна плата для обчислення пенсії до першого жовтня 2011 р. визначалася як добуток індивідуального коефіцієнта заробітної плати застрахованої особи на середню заробітну плату на одну застраховану особу, з якої сплачено страхові внески, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії. Порядок визначення показників зазначеної заробітної плати затверджувався Пенсійним фондом України за погодженням з центральними органами виконавчої влади в галузях статистики, економіки, праці та соціальної політики і фінансів.
Для осіб, яким призначено пенсію до 2008 р., застосовується показник середньої заробітної плати (дохід) у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2007 рік — 1197,91 грн.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
351