Хоча на дворі похолодало, проте ще можна придбати свіжі гриби, які продають прямо з сумок по вул. Шептицького. Грибні отруєння відносяться до найскладніших, які важко піддаються лікуванню, повідомляють у лабораторному центрі МОЗ України у Тернопільській області. Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, недотримання обов’язкового правила - ніколи не вживати в їжу невідомі гриби - призводить до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.
На сьогодні в області зареєстровано лише один випадок отруєння грибами, потерпіла дитина 11 років. Чому можна отруїтися грибами? При вживанні грибів може виникнути декілька принципово різних патологічних станів: - отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — бліда поганка та деякими видами мухоморів; - отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини; - отруєння грибами, які ростуть у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і, в силу високої адсорбційної активності, їх накопичують; - харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму; - загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба).
Гриби можуть помітно відрізнятися по зовнішньому вигляду залежно від того, де вони виросли. Вміст і співвідношення токсичних сполук у грибах не є постійною величиною, бо залежить від багатьох чинників, зокрема, виду та віку грибів, місця, де вони ростуть, температури повітря тощо. Так, на багатих перегноєм землях, у теплий вологий рік отруйність підсилюється, а на бідних ґрунтах та у посушливі роки, навпаки, - зменшується. До речі, найпоширеніший отруйний гриб у Тернопільській області - це бліда поганка (капелюшок діаметром до 10 см, шовковиста, від сіро-білого до блідо-зеленого та оливкового кольору), яку часто приймають за зелену сироїжку. Так, за останні 10 років після вживання саме цих грибів, у 2012 році в Кременецькому районі померла дитина та у 2006 році 3 осіб в Кременецькому, Монастириському районах та м. Тернополі. Слід зазначити, що потерпілі звернулися за медичною допомогою лише на 3 добу від моменту вживання грибів та появи перших ознак отруєння. Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.
► Літо 2024 року буде таким же спекотним, як і попереднє, а потім буде "переворот", – кліматологи ► В Індонезії блискавка вбила футболіста під час матчу (відео) ► 17 лютого очікуються найбільші морози ► Шторм на Філліпінах забрав життя 6 людей ► Над Швецією з'явилось унікальне сонячне гало