Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → 11-річна мешканка Тернопільщини отруїлася грибами

11-річна мешканка Тернопільщини отруїлася грибами

18.10.2016, 19:30
Хоча на дворі похолодало, проте ще можна придбати свіжі гриби, які продають прямо з сумок по вул. Шептицького.
Грибні отруєння відносяться до найскладніших, які важко піддаються лікуванню, повідомляють у лабораторному центрі МОЗ України у Тернопільській області. Основною причиною отруєнь залишаються необізнаність населення щодо їстівних і неїстівних грибів. Незнання відмінностей між отруйними та їстівними грибами-двійниками, необережність при їх збиранні, недотримання обов’язкового правила - ніколи не вживати в їжу невідомі гриби - призводить до важких отруєнь, інколи з летальним кінцем.

На сьогодні в області зареєстровано лише один випадок отруєння грибами, потерпіла дитина 11 років.
Чому можна отруїтися грибами? При вживанні грибів може виникнути декілька принципово різних патологічних станів:
- отруєння високотоксичними (смертельними) грибами — бліда поганка та деякими видами мухоморів;
- отруєння умовно їстівними грибами, що не пройшли достатньої кулінарної обробки та зберегли токсини;
- отруєння грибами, які ростуть у місцях, забруднених різноманітними токсинами, і, в силу високої адсорбційної активності, їх накопичують;
- харчові токсикоінфекції, які розвиваються внаслідок вживання грибів, інфікованих патогенною мікрофлорою, це стосується випадків ботулізму;
- загострення хронічних хвороб органів травлення (гастрит, панкреатит, холангіт, гепатит, коліт та виразкова хвороба).

Гриби можуть помітно відрізнятися по зовнішньому вигляду залежно від того, де вони виросли. Вміст і співвідношення токсичних сполук у грибах не є постійною величиною, бо залежить від багатьох чинників, зокрема, виду та віку грибів, місця, де вони ростуть, температури повітря тощо. Так, на багатих перегноєм землях, у теплий вологий рік отруйність підсилюється, а на бідних ґрунтах та у посушливі роки, навпаки, - зменшується.
До речі, найпоширеніший отруйний гриб у Тернопільській області - це бліда поганка (капелюшок діаметром до 10 см, шовковиста, від сіро-білого до блідо-зеленого та оливкового кольору), яку часто приймають за зелену сироїжку. Так, за останні 10 років після вживання саме цих грибів, у 2012 році в Кременецькому районі померла дитина та у 2006 році 3 осіб в Кременецькому, Монастириському районах та м. Тернополі. Слід зазначити, що потерпілі звернулися за медичною допомогою лише на 3 добу від моменту вживання грибів та появи перших ознак отруєння.
Якщо після споживання грибів ви відчули загальне недомагання, слабкість чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі): негайно викликайте «швидку медичну допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи.
Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
204