Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Цієї зими тернополянам пророкують віялові відключення світла

Цієї зими тернополянам пророкують віялові відключення світла

16.10.2016, 22:00
Запаси вугілля для опалювального сезону в Україні менші на 700 тисяч тонн, аніж торік. Окрім того, обсяги газу у сховищах на 400 млрд. тонн менші, порівняно із 2015 роком. Це у випадку холодної зиму може призвести до браку виробництва електроенергії та віялових відключень.
Про це йдеться у сюжеті інформаційно-аналітичної програми «Перші про головне. Деталі» на телеканалі ZIK.
Проблеми із вугіллям переслідують українських енергетиків від початку війни на Донбасі, адже там розташовані шахти, що видобувають антрацит, на якому й працюють більшість вітчизняних ТЕС. Утім торік, коли на сході тривали активні бойові дії, вугілля на зиму запасли більше, ніж цього річ, на 700 тисяч тонн. Окрім того, бойовики можуть будь-якої миті заблокувати потяги із антрацитом, як вони це вже робили 2015 року, щоб потім вдаватись до шантажу.
Теплові електростанції можуть замінити вугілля на газ, однак це для України – сумнівний порятунок, певен експерт енергетичного ринку Андрій Герус.
«Ті, хто мав завозити вугілля, його не завезли, і хочуть цю проблему перекласти на газ. Тоді електроенергія у нас буде золотою. Якщо будуть проблеми із газом або мазутом, тоді можливі віялові відключення світла. Це є цілком можливий сценарій», – каже експерт.
За словами експерта, вартість кіловата енергії, виробленого з газу, зросте майже удвічі. Та постане й інша проблема – чи вистачить тоді вже накопиченого на зиму газу на виробництво струму і на опалення, оскільки нині запасів газу у сховищах України на 2 млрд. кубометрів менше, аніж торік.
«Його достатньо для виконання зобов’язань НАК «Нафтогаз України» із забезпечення природним газом усіх категорій споживачів. Нових надходжень газу вже не буде, саме з цими обсягами ви входимо у новий опалювальний сезон», ­– повідомив Сергій Перелома, перший заступник голови правління «Нафтогазу України».
Як виявилось, закупівлі вугілля ще до початку сезону провалили не державні компанії, а приватна «ДТЕК», яка належить Ринату Ахметову. Вона контролює 10 з 15 ТЕС в Україні, а також шахти на окупованій території.
«Державна компанія «Центренерго» йде із позитивними темпами накопичення вугілля, натомість відстає компанія «ДТЕК». Саме вони не виконують планів накопичення», – стверджує Всеволод Ковальчук, в.о директора «Укренерго».
Колишній член НКРЕ, експерт у енергетичній галузі Андрій Герус пояснює, що «ДТЕК» законтрактував 400 тисяч тонн і не конче має бажання купляти імпортного вугілля.  Вони чекають, коли поїде вугілля із зони АТО, оскільки там зовсім інша рентабельність».
Ціна вугілля, що йде із окупованої території становить десь 1000 гривень за тонну, а імпортного (з ПАР чи Польщі)– майже удвічі дорожче. І це попри те, що ще навесні Нацкомісія із регулювання тарифів вирішила покінчити із нестабільними поставками вугілля із зони АТО, коли підвищила ціни на продукцію шахтарів, прив’язавши ціни до вартості на світових ринках. Окрім того, заклала нову ціну у витрати ТЕС, щоб вони могли купувати вугілля закордоном. І звісно, після цього вирішила у п’ять етапів підвищити ціни на електрику для населення. Усе – через зростання вартості палива, яке ніби стало імпортним.
Однак, дива не сталось, бо «ДТЕК» вирішив возити вугілля з шахт на окупованій території, утім зробити запаси не вдалось. У компанії пояснюють, що це сталось через те, що улітку вони підстрахували АЕС, які зупинились на ремонт. Відповідно – у «ДТЕК» виробляли більше струму та витратили більше вугілля, ніж планували.
«Теплова генерація була змушена виробляти не стільки електроенергії, скільки їй сказали, а  набагато більше. Ми свій план виконали і перевиконали, але електрики нас примушують виробляти більше», – пояснює Віталій Бутенко, директор із комерції «ДТЕК Енерго».
Ситуація, як запевняють у «ДТЕК», мають виправити найближчим часом.
«До першого листопада у нас будуть необхідні запаси, які відповідають планам Міненерговугілля. Від жовтня наші накопичення збільшили на 173 тисячі тонн, наразі у сховищах перебуває 792 тисяч тонн», ­ – каже Сергій Куриленко, директор з генерації електрики «ДТЕК Енерго».
Спокійно на душі за опалювальний сезон й в очільника профільного міністерства.
«У нас все виконується у відповідності до угод. У жовтні-листопаді надійде 530 тисяч тонн антрацитової групи та 100 тисяч тонн вугілля газової групи», – повідомив Ігор Насалик, міністр енергетики та вугільної промисловості України. 

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
290