Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Підземелля Катедри стануть туристичною "родзинкою" Тернополя

Підземелля Катедри стануть туристичною "родзинкою" Тернополя

08.10.2016, 18:00
Проект повернення Архикатедрі УГКЦ, колишньому домініканському костелу, первісного вигляду розробили архітектори спільно з церквою. Роботи планують розпочати наступного року — відтворять барокову ліпнину та декор фасадів, первісну форму веж, храм вкриють міддю, на покрівлі облаштують оглядовий майданчик.
Також йдеться про те, що поки триватиме ремонт нагорі, для відвідувачів відкриють підземелля церкви, пише 20 хвилин.
— Проект, про який ми говоримо, дуже складний і амбітний, як на теперішній складні часи, — розповідає настоятель Архикатедри о. Орест Павліський. — Але Церква готова йти на такі проекти і працювати для міста.
Храм — пам'ятка національного значення і документацію на його оновлення, розроблену архітектором Юрієм Вербовецьким, погодило Міністерство культури, акцентує заступник начальника управління охорони культурної спадщини, релігій та національностей -начальник відділу охорони культурної Ярослав Пелехатий.
— У міністерстві погодили і побажали здійснення задумів, так, як ми цього бажаємо, — каже пан Пелехатий.
Тепер необхідно розробити проектно-кошторисну документацію.
У “Паспорті опорядження фасадів” пам'ятки від архітектурної майстерні Юрія Вербовецького йдеться, що запланували зняти тиньк фасаду і розчистити стіни для нового тинькування, побороти грибок у нижній частині стін, розчистити і відремонтувати декор храму, відтворити ліпнину, відтворити історичну форму покрівлі — головного купола та двох веж.
Відтак 7 жовтня 2017 року представники Церкви та фахівці обговорили деталі оновлення Архикатедри. Зібралися у самому храмі. На часі — втілення ідеї оглядового майданчика на даху церкви, говорили учасники зібрання. Але якщо стаціонарний майданчик планують створити на вершку центрального купола, то для цього треба зачекати, доки цей купол оновлять. Тим часом майданчик для оглядин Тернополя пропонують зробити над центральним фасадом.
— Проект передбачає реконструкцію внутрішніх сходових кліток у двох вежах і вихід відвідувачів назовні, — зазначає заступник міського голови Леонід Бицюра.
Оскільки частину роботи з підготовки втілення проекту уже виконали, то його організатори і натхненники прагнуть якомога більшої публічності, пояснює синкел з питань стратегії Тернопільсько-Зборівської арххиєпархії УГКЦ о. Віталій Козак.
— Ми маємо уже частини міді для покрівлі, дерево. Якщо встигнемо протягом зими зробити потрібні документи, то навесні уже треба буде починати роботи, — деталізує о. Павліський.
Звісно, що Церква готова фінансувати роботу, гроші дасть і місто. Але водночас про підтримку просять усіх тернополян — планують встановити скриньки для пожертв. Як не як, а оновлення тільки кожної з двох веж храму коштуватиме приблизно по 40 тис. євро. Це уже з мідною бляхою і роботою. У підсумку жителі і гості міста отримають не просто храм таким, яким його зараз можуть бачити лишень на старих світлинах. Це буде ще й дружнє місце для туристів і навіть освіти дітей. —
Певний оглядовий майданчик потрібно зробити вже, адже невідомо, скільки триватимуть роботи. Тим часом, це буде привабливе місце, — каже громадський активісті і підприємець Вадим Перець. — От я, наприклад, нещодавно побував у Гданську і захотів побачити місто з висоти. Піднявся на їхній собор, а за мною піднімалися місцеві школярі — вчителька розповідала їм про рідне місто.
Подібним чином усім, а особливо дітям, можна прищепити любов до рідного міста, додає краєзнавець Тарас Циклиняк. А ще натхненники оновлення Архикатедри і приваблення до неї туристів погоджуються з ідеєю відкрити для відвідин підземелля храму XVIII століття. У них можна буде розташувати експозицію про те, яким він був колись і яким буде по завершенні робіт.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
210