Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → В Тернопільському ставі з’явилося два види небезпечних риб

В Тернопільському ставі з’явилося два види небезпечних риб

08.10.2016, 10:00
Два види небезпечних риб-хижаків з’явилося у Тернопільському ставі – ротань та канадський сомик, які поїдають і знищують інших риб. За словами екологів, вони потрапили до наших водойм із інших країн та витісняють місцеві аборигенні види риб.
Ротань – це ненажерлива риба-хижак, яка завдає великої шкоди рибному господарству. Їсть ікру, мальків, навіть, нападає на рибу, більшу за нього.
Знаходили ротань і канадського сомика не лише у Тернопільському ставі, але й в інших водоймах області. Небезпечними вони є тим, що складають велику конкуренцію місцевим видам риб.
- Ротань може жити у водоймах, які багаті на рослинний світ, тому складає велику конкуренцію для інших риб. Вона завдає великої шкоди рибництву, адже поїдає мальки цінних риб. Тепер ця риба є і у наших водоймах, – розповідає "ДОБІ" директор Тернопільського обласного екологічно-натуралістичного центру учнівської молоді Іван Герц.
Канадський сомик з’явився в Тернопільському ставі, а також в районі Козови, Козівки, в ставках Бережанського району.
Канальний сом є небезпечним як для місцевих риб, так і для людей.
- Канадський сомик поїдає і знищує риби, які раніше були нашими аборигенними: лящ, плотва, а також молюски. В результаті порушується кругообіг поживних речовин у водоймі. Ця невеличка рибка під час нересту може бути небезпечною для людей, адже його зазубрені та гострі плавники мають отруйні речовини, – каже еколог Іван Герц.
За його словами, ці риби складають небезпеку для водойм не лише Тернопільської області, але й України.
До слова, ротань з’явилася у водоймах Далекого Сходу, але з часом завоювала басейни інших річок, у тому числі, Дністра. Батьківщина канадського сомика – Північна Америка, річка Міссісіпі. В 1972 році вона була акліматизована і потрапила в південні райони колишнього Радянського Союзу, а потім поступово почала з’являтися на території України.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
192