Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → В Івано-Франківську перевірятимуть якість харчування дітей у школах та чистоту їдалень

В Івано-Франківську перевірятимуть якість харчування дітей у школах та чистоту їдалень

07.09.2016, 21:00

Цьогоріч і в подальшому, у школах та садочках Івано-Франківська проводитимуть моніторинг якості харчування дітей та здійснюватимуть лабораторний контроль організації та якості процесу харчування. Робитиметься це з метою запобігання інфекційних та неінфекційних хворіб у дітей.

Про це сьогодні на нараді щодо організації харчування у школах повідомила лікар загальної гігієни Лідія Попова, — інформує 0342.ua.

Відтак, на мікробіологічні дослідження відбиратимуть проби готових страв, а також проводитимуть змиви і дослідження змивів довкілля життєдіяльності людей (на чистоту перевірятимуть посуд, інвентар, руки та спецодяг працівників харчоблоків). Також проводитимуться дослідження на якість термічної обробки продуктів, перевірятиметься дотримання товарного сусідства. Окрім того, у шкільних їдальнях визначатимуть калорійність страв. 

Обіцяють моніторити показник захворюваності школярів на кишкові та простудні інфекції, адже якість щоденного харчування впливає на дитячий імунітет.

Меню складатимуть з урахуванням сезонності, до нього обіцяють включити: м'ясні продукти, рибу, молочну продукцію та сири, обов'язково — хліб. До того ж, впродовж тижня одна й та ж страва повторюватися не повинна.

Впродовж тижня одна і та ж страва повторюватися не повинна.

У шкільних сніданках не повинно бути складників маргарину (у якості вершкового масла), оцету (повинен замінюватися лимонною кислотою), кремових виробів, ковбасних виробів нижчого гатунку. Також у раціоні харчування дітей забороняються  сухі сніданки, сухарики, чіпси, газовані солодкі напої та продукцію, що містить штучні консерванти, фарбники, ароматизатори, підсолоджувачі та іншу хімію.

Щоденний контроль за дотриманням санітарних та гігієнічних вимог та за якістю харчування повинні проводити шкільні медпрацівники, зокрема, медична сестра, в обов'язки якої входить моніторинг якості продукції, перевірка працівників кухні на гнійничкові захворювання, перевірка чистоти харчоблоків, а також проби готової їжі (зовнішній вигляд, запах, смак, наявність домішок).

"Шкільні медсестри повинні починати свій робочий день з їдальні", — наголосила лікар по роботі за школярами міста Олена Осовська.

Шкільні медсестри повинні починати свій робочий день з їдальні.

На сьогодні сніданки у франківських школах обходяться у 11 грн, обіди — у 13,70 грн. Діти пільгових категорій та з малозабезпечених сімей харчуються безкоштовно.

Зазначимо, що в Івано-Франківську функціонує 43 шкільні їдальні, де дітей забезпечують гарячим харчуванням. Послуги надають 25 підприємців.

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
227