Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Як на найдорожчих автомобілях світу з’являються бірки «Вироблено в Україні»

Як на найдорожчих автомобілях світу з’являються бірки «Вироблено в Україні»

05.09.2016, 09:00

Виробничим об’єднанням «Карпати», яке сьогодні попри загальноукраїнську економічну стагнацію впевнено дивиться у майбутнє, беручись за нові замовлення від всесвітньовідомих автомобільних гігантів, вже більше 10 років пишається Івано-Франківщина. Державне підприємство «Карпати» вражає своїм розмахом і є одним з кращих у структурі підприємств ДК «Укроборонпром».

З легенди в легенду

На Франківщині підприємство відоме за старою назвою «Радіозавод», яке з 1977 року спеціалізувалося на випуску спецтехніки для потреб Міноборони колишнього Радянського Союзу. На сьогодні воно стало винятком серед десятків радянських промислових гігантів, не лише зберігши колишні виробничі потужності, але й вписавши його ім’я до світового списку кращих виробничих підприємств. Щоправда, змінивши його.
gallery01

«Радіозавод» став ДП ВО «Карпати», левова частка виробництва якого зосереджена у секторі кабельно-провідникової продукції для автомобілів.

У далекому 2006 році генеральний директор підприємства Втерковський Дмитро Дмитрович підписав контракт із всесвітньовідомою компанією «DELFI», про виробництво електроджгутів до автомобілів марки SKODA. На той час джгути, що використовувались у продукції спеціального призначення, яка сходили з конвеєра цього підприємства, вирізнялися високою якістю і надійністю.

Недоспані ночі, перші кроки у новому проекті, навчання у Чехії працівників підприємства та ентузіазм в очах і віра в українське, допомогли пройти нелегкий шлях становлення і зробили підприємство таким, яким сьогодні пишається не лише Прикарпаття, але й Україна.

Після дверних джгутів, маючи високий рівень довіри і поваги, компанія «SKODA» замовляє в «Карпат» джгути сенсорів паркування та джгути для серії машин наступного ряду. Місцеве підприємство вирізняється не лише високою якістю виробництва, але й стає срібним призером по обліку і зберіганню матеріалів серед інших виробництв з якими співпрацює «DELFI».
3

Кабельною продукцією ДП «ВО«Карпати» укомплектовані MERCEDES С і Е-класу, а також AUDI Q7.

А далі — ще потужніше, у рамках проекту «Колорадо», компанія розпочала співпрацю з автомобільними концернами Volkswagen і Porsche. Сьогодні кабельною продукцією ДП «ВО«Карпати» укомплектовані також одні з найдорожчих авто світу MERCEDES С і Е-класу, а також AUDI Q7.

Гарантії «під обстрілами»

Під час нестабільних подій 2013-2014 рр. та Революції Гідності компанія «DELFI», враховуючи можливі ризики, готувалась «звернути» співпрацю з Україною.

«Нас поставили перед фактом, що за тиждень виробництво з України має поїхати. Іноземці не хотіли ризикувати», — розповідає заступник директора підприємства Євген Павлович. Проте, генеральному директору «Карпат» Дмитру Дмитровичу Втерковському вдалося переконати партнерів та втримати ситуацію, і ні на мить не дати іноземцям приводу сумніватися, щодо невиконання умов контракту. Щодня доводилося погодинно звітуватися про обсяг виготовленої продукції та про кількість людей, які задіяні на виробництві, — з метою недопущення збоїв. «І ми змогли довести, що є надійними партнерами для європейської спільноти» — додає Євген Павлович.
14

Нас поставили перед фактом, що за тиждень виробництво з України має поїхати. Іноземці не хотіли ризикувати.

Від радіоприймачів до енергозберігаючих світильників нового покоління

Щоб підприємство такого масштабу було успішним, недостатньо лише впроваджувати вузьку лінійку виробництва, потрібно дивитися ширше і розвивати виробництво в різних напрямках. Газові котли, фм-приймачі, друковані плати для міні-АТС, металообробка — галузі, в яких також спеціалізується підприємство ще з часів Радянського Союзу.

Сьогодні керівництво підприємства розглядає декілька напрямків освоєння новітніх технологій, а саме — налагодження виробництво сонячних батарей та електровелосипедів. По «сонячним батареям» були вже «потиснуті руки» з американськими колегами, проте, через значне підняття курсу валют, грандіозні плани поки довелося відкласти.
13

Щодо нових виробничих можливостей, крім згаданої кабельно-провідникової продукції, яка тут все ж займає левову частку виробництва, на ДП «ВО«Карпати» виготовляють енергозберігаючі світильники, металопластикові вікна, дерев'яні меблі, дитячі ігрові майданчики. До речі, саме енергозберігаючим лед-освітленням ДП «ВО«Карпати» підсвічена місцева Набережна імені В. Стефаника. Крім того, світильники даного виробництва встановлені в під'їздах місцевих багатоповерхівок, що при підрахунках даного освітлення, економія по одному ЖЕКу — близько мільйона гривень на рік.

Лед-освітленням ДП «ВО«Карпати» підсвічена місцева Набережна.

Щоб і далі успішно конкурувати на українському і світовому ринку підприємство планує подальшу модернізацію та вдосконалення свого виробництва. Вже є попередні домовленості і напрацювання у вдосконаленні лінії металообробки зі станками високої точності.
10

Контроль якості

Вся продукція, яка виготовляється на ВО «Карпати» тестується в кілька етапів. Для зручності іноземних клієнтів працюють за системою КСК-виробництва. Замовник, при бажанні, може дистанційно контролювати на якому етапі знаходиться його замовлення. В «Карпатах» розуміють, що хвилина простою роботи автомобільних концернів-гігантів коштує мільйони доларів, тому зі свого боку цих дорогоцінних секунд не втрачають. При отриманні замовлення, де вказано, коли готове авто має виїхати з салону — на своєму етапі виробництва дотримуються всіх технологічних вимог і термінів.
gallery011

Європейська робота в Україні

Сьогодні на підприємстві у три зміни працює більше 3000 працівників. Людей безкоштовно довозять на роботу і з роботи — не тільки з Івано-Франківської області, але й з Тернопільщини. Крім гідної заробітної плати, яка тут стартує від 4000 грн, працівникам створено європейські умови праці: проводиться доплата до харчування у заводських їдальнях, облаштовано кімнати для відпочинку, встановлено кавові автомати та забезпечено працівників медикаментами і спецодягом.

На виробництві також працює понад 70 працівників з особливими потребами, для яких створено необхідні умови праці. Як розповідає заступник генерального директора, ефективність праці таких людей на 10-15% вища.
81215

Робочий графік — фіксований

На підприємстві встановлено 12 годинний робочий день. Робота — позмінна. Оплата праці — стимульована. Для підвищення ефективності у роботі застосовується коефіцієнт трудової участі.

Тому, хто хоче працювати та отримувати гідну зарплату, той досягає своєї мети. ВО «Карпати» у своїй основі — підприємство, де працює молодь. Креативні молоді люди вливаються у колектив і за допомогою наставників стають досвідченими майстрами своєї справи. Навчання робітників проходить безпосередньо на підприємстві, адже навчити вузької спеціалізації можуть лише ті, хто практикує це щодня. По кожному новому проекту персонал відправляють на навчання за кордон, де працівники здобувають «ази» своєї професії. Значну увагу керівництво підприємства приділяє вивченню іноземної мови, так як робота повністю пов’язана з іноземними партнерами. У зв’язку з цим, працівники вивчають іноземну мову на курсах за рахунок підприємства.
6
16

Працівники вивчають іноземну мову на курсах за рахунок підприємства.

Впевнено у майбутнє

У жовтні на ДП «ВО «Карпати» планується запуск нового проекту, що дасть можливість на декілька років вперед впевнено дивитись у майбутнє всім, хто працює на підприємстві та з гідністю нести у світ високу марку українського виробника — ДП «ВО «Карпати»

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
199