Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Дивні питання, які задають на співбесідах. Розповіді франківських hr-менеджерів

Дивні питання, які задають на співбесідах. Розповіді франківських hr-менеджерів

04.09.2016, 16:00

В наш час немає дорослих людей, які б не зустрічалися з таким явищем як співбесіда. І що ближче ми наближаємося до цивілізованого світу, то більшого значення вона набуває. Співбесіда про прийняття на роботу – це вже не тільки шаблонний відбірковий етап. Це своєрідний бренд роботодавця, який не просто дозволяє відібрати потрібного кандидата,  а  й продемонструвати останньому рівень організації, в якій він має намір працювати. В наш час акценти починають зміщуватися. Адже оцінці при співбесіді піддаються не лише кандидати на працевлаштування, а й самі працедавці. Рівнем співбесіди дуже часто визначається статус компанії.

Але якщо запитаннями на кшталт «розкажіть про себе», чи «назвіть, які Ваші вподобання» важко когось здивувати, то існують такі, які часто вводять шукачів роботи у шоковий стан. Адже не завжди розумієш і знаєш для чого їх задають, а часом і взагалі піддаєш під сумнів їх адекватність, — пише 0342.ua.

«Чи дружите Ви з математикою?» — раптово запитали на співбесіді кандидата, який претендував на посаду, що до математики не мала жодного відношення. До того ж, це пролунало, як грім серед ясного неба, — після низки цілком адекватних і послідовних запитань. Не встигнувши ще навіть добре оговтатися, кандидата наздогнало запитання наступне, ще більш несподіване — «перемножте, будь ласка, тринадцять на тринадцять». Далі співбесіда знову увійшла в звичне русло.

Дивних запитань на співбесіді можна називати неймовірну кількість. Що вищий професійний рівень HR-менеджерів компанії, то цікавішої співбесіди очікуйте.

11220931254_69f7be6181_b_d

«Скільки кульок можна вмістити у цій кімнаті?», «Хто біліший — білий ведмідь чи біла гуска?», «Чому каналізаційний люк є круглим?» і багато інших. Такі питання не мають на меті викликати шок чи мобілізувати кандидата гарячково шукати правильний варіант відповіді. Їх кладуть з метою перевірити винахідливість, кмітливість, вміння вирішувати нестандартні завдання, а то й просто перевірити почуття гумору.

Бувають ситуації, коли замість питань HR-менеджери пропонують кандидатам на ту чи іншу посаду певні ситуативні моделі. Коли дається певний набір вихідних даних, а потенційний працівник має знайти вихід з тієї чи іншої ситуації, або ж просто прокоментувати свої дії.

До прикладу, потенційного торгового агента можуть запитати: як він діятиме в ситуації, коли за 10 хвилин до початку важливої зустрічі, його машина ламається серед поля. Менеджера зі збуту — попросити продати ручку, яку рекрутер тримає в руках. А начальника департаменту компанії — вирішити, що для нього буде важливішим — забрати дитину з дитячого садка, коли цього більше немає кому зробити, чи виконати термінове завдання генерального директора, за умови, що ці події відбуватимуться в один час.

Окрім запитань, уявних ситуацій, часто HR-менеджери користуються безліччю інших прийомів з метою перевірки у кандидата тих чи інших якостей, які його цікавлять. Зокрема, чесність можуть перевіряти кількаразовим повторенням одного і того самого запитання з різними інтервалами часу.

Те, наскільки кандидат зібраний, може перевірятися, окрім іншого, відсутністю класичної побудови співбесіди, коли питання ставляться без будь-якої логічної послідовності.

Тактовність, стриманість і вміння зберігати інформацію, що не підлягає розголошенню, легко перевірити, втягнувши кандидата у відверту розмову про співробітників з колишньої компанії. За відгуками рекрутерів, часто, спровокувавши довіру у кандидата, можна почути всі можливі і неможливі плітки з попереднього місця праці.

Взагалі, єдиного шаблону не існує. Кожен HR-менеджер, а надто досвідчений, вибудовує співбесіду за унікальною схемою відповідно до людини, що сидить перед ним.

За статистикою, наведеною однією з рекрутингових компаній Івано-Франківська, з двох тисяч опитаних керівників 33 % розуміють, чи підходить їм кандидат вже через 90 секунд співбесіди.  

irish-hands

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
219