Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Чи отримають демобілізовані тернопільські бійці додаткові гарантії при працевлаштуванні?

Чи отримають демобілізовані тернопільські бійці додаткові гарантії при працевлаштуванні?

27.08.2016, 14:00
Військовим, які повертаються зі Сходу, адаптуватися до мирного життя нерідко – доволі складно, розповідає волонтер Лілія Мусіхіна. Зокрема, демобілізовані АТОвці стикаються із низкою труднощів, намагаючись влаштуватися на роботу.
ЛІЛІЯ МУСІХІНА, волонтер: «По-перше, це люди, які за рік втратили кваліфікацію. Якщо людина працювала до мобілізації, там, висококваліфікованим працівником була, якимось дизайнером, ще там… Тобто, технології рік часу не стояли, і люди повертаються, практично забувши те, що вони знали, і не знаючи того, що зараз робиться насправді». 
Інша проблема, яку відчувають  військовослужбовці – дещо стереотипне до них ставлення з боку оточуючих, передає ІНТБ
ЛІЛІЯ МУСІХІНА, волонтер: «В нас є якийсь такий стереотип, що вони повертаються не зовсім адекватні, і люди їх бояться брати на роботу. Це теж дуже велика проблема. Третя проблема – це те, що практично всі, хто повертається, стоять в черзі. Тобто, вони в будь-який момент можуть бути викликані в місця дислокації своїх бойових підрозділів, і так далі. Відповідно, люди не дуже хочуть брати їх на роботу, тому що розуміють: можливе загострення конфлікту – і їх тут же, зразу ж смикнуть. І важливі ділянки роботи їм не довіряють».
Втім, вже невдовзі влаштуватися на роботу стане простіше, переконують в обласному центрі праці. Адже з 30-го серпня вступають в силу зміни до Закону України «Про зайнятість населення». Відповідно до них, демобілізовані військовослужбовці, які звернулися в службу зайнятості з пошуком роботи, відносяться до категорії осіб, які потребують додаткових гарантій на ринку праці. А роботодавці, які візьмуть таких людей на роботу, отримають певний бонус.
ОЛЕКСАНДРА ОСТРОВСЬКА, заступник директора Тернопільського обласного центру зайнятості: «Якщо вони приймуть на новостворене робоче місце безробітного учасника АТО, то їм служба зайнятості буде компенсовувати витрати, які вони виплачують на єдиний соціальний внесок. Ці витрати призначаються на 12 місяців з дня працевлаштування безробітного, і при умові, що ця людина буде працювати в роботодавця не менше двох років».
Загалом, розповідають в установі, з березня минулого року в обласний центр зайнятості у пошуках роботи звернулися близько 1380 (тисячі трьохсот вісімдесяти) АТОвців. З них – 255 вже працевлаштовані, ще понад пів сотні пішли на військову службу за контрактом. Зміни ж, які вступають в силу вже невдовзі, вважає Олександра Островська, розширять демобілізованим військовим можливості  для пошуку роботи та стануть певним стимулом для роботодавців.
У свою чергу, волонтер Лілія Мусіхіна переконана: цього навряд чи буде достатньо.
ЛІЛІЯ МУСІХІНА, волонтер: «Ті люди справді повертаються не такі, як вони пішли. Тобто, десь в чомусь нам треба закривати очі, десь в чомусь, напевно, хлопці мають самі розуміти, що потрібно, можливо, звернутися до психолога. Треба думати, як поновляти людям кваліфікацію, як їх соціалізувати. Це, насправді, велика проблема».

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
188