Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Іконописці зобразили унікальні сакральні святині Тернопільщини

Іконописці зобразили унікальні сакральні святині Тернопільщини

21.08.2016, 22:00
Відбувся пленер іконопису на базі НЗ «Замки Тернопілля», приурочений 25-й річниці Незалежності України. Впродовж тижня студенти-третьокурсники Львівської національної академії мистецтв зі своїм наставником, завідувачем кафедри сакрального мистецтва вишу професором Романом Василиком писали ікони, а 9 серпня відбулася урочиста презентація їх мистецьких творів.
? Це перший іконописний пленер, організований Україною, ? розповідає професор Роман Василик. ? Досі подібні мистецькі атракції проводились під патронатом посольства Польщі. До слова, нинішній пленер –  уже дев’ятий. Два роки тому ми присвятили благодійний пленер героям Небесної сотні та бійцям АТО, а роботи пожертвували шпиталям Києва, Львова, Дніпропетровська та польських міст Вроцлава, Кракова, Варшави та Любліна, де лікують поранених воїнів. Цьогоріч ми вперше спробували провести пленер на базі Національного заповідника, і, варто зазначити, дуже задоволені результатами. Студенти писали в основному богородичні ікони згідно з традицією, на дошці левкас яєчною темперою. Всього за тиждень, а це надзвичайно короткий термін для написання ікони, студенти зуміли виконати трудомісткі роботи, які вимагають дотримання технологій. Пленер приурочили святиням Тернопільщини ? чудотворним іконам та святим місцям, а написані ікони подарували заповіднику.
Отець Михайло Найко благословив учасників пленеру, зауваживши, що діти не лише можуть, а й повинні писати ікони, передаючи красу духовності. ? У той час, як ваші ровесники грають у комп’ютерні ігри, ви осягаєте духовні висоти, ? зазначив священик та побажав, щоб талант молодих людей зростав і примножувався, пише Народне слово
Вчений секретар НЗ «Замки Тернопілля» Надія Макарчук наголосила, що головна мета пленеру ? поглиблення співпраці заповідника зі Львівською академією мистецтв і Тернопільською обласною спілкою художників. Вона висловила впевненість, що пленер іконопису ? перший на базі заповідника ? увійде в історію краю.
? Я вражений високим рівнем, на якому виконані роботи, ? зауважив художник-реставратор Володимир Магінський. ? Відчувається, що юні іконописці вклали у свої твори частину душі.
Заступник директора НЗ «Замки Тернопілля» Руслан Підставка розповів, що спостерігав за тим, як працюють студенти, але тільки перші три дні, спеціально, щоб тепер побачити уже готові роботи. Зовсім юним художникам вдалося зобразити духовність, а це надзвичайно важко, відзначив пан Руслан і побажав, щоб Божа іскра таланту жила у їх душах та роботах.
Головний зберігач фондів заповідника Наталія Скоропляс, начальник науково-дослідного відділу Володимир Чайка дякували молодим митцям за чудові подарунки, тішились, що скоро ці твори займуть своє місце у залі сакрального мистецтва та щиро бажали, щоб творчість не тільки приносила їм моральне задоволення, а й давала можливість гідно жити.
Я поспілкувалась з одною із учасниць пленеру, студенткою Глафірою Щербак. Дівчина родом з Криму, вступила до Академії мистецтв за рік до анексії півострова Росією. Глафіра ? активна волонтерка, організовує збір усього необхідного українським бійцям та сама їздить на Схід. Дівчина чудово розмовляє українською, хоч і виросла в російськомовній сім’ї. ? Жити й навчатися у Львові і не говорити українською просто непристойно, ? усміхається Глафіра. ? Багато читала, спілкувалася з людьми, от і вивчила рідну мову.
Студентка каже, що зачарована Львовом, а іконопис, мабуть, відкрив для неї Господь. Вона багато подорожує Україною, оглядає і фотографує храми, цікавиться їх архітектурою та настінними розписами.
sakrilni1
sakralni2sakralniq
sakralni5

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
451