Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Скільки платять за воду в Тернополі і сусідніх містах

Скільки платять за воду в Тернополі і сусідніх містах

21.08.2016, 12:00
Тернополяни платили за воду і стоки за тарифами, прийнятими у 2014-му, кажуть у водоканалі. У ці тарифи були закладені показники ще 2013-го.
Тож через подорожчання газу, електроенергії та змін у Податковому кодексі, виникла необхідність підняти тарифи Із серпня тернополяни розраховуватимуться з водоканалом за новими тарифами.  Так, плата за кубічний метр води і стоків для мешканців багатоповерхівок зросла на 2,5 грн, для приватного сектору – на 2,38 грн. Тобто, перші платитимуть за кубічний метр 11,48 грн, другі – 10,64 грн.
– Тож, якщо середньостатистична сім’я з трьох членів використовувала 8 кубометрів за місяць та раніше платила в середньому за це 70 грн, то тепер платитиме 90, – каже 20 хвилин начальник відділу розрахунків населення КП «Тернопільводоканал» Володимир Бурмас. – Тобто, орієнтовно плата для неї зросла на 20 грн. Ще трохи більше доведеться сплачувати тим споживачам, які досі не встановили індивідуальних лічильників.
Щоправда, таких у Тернополі залишилось не багато – лише 5%. Їм таки рекомендують встановити лічильники задля економії власних коштів. Адже різниця суттєва.
– Якщо середньостатистичний розмір платежу для тих абонентів, які мають лічильник, складає 2,5 метрів кубічних у місяць на одну особу, то тим абонентам, яким нарахування відбувається за нормою споживання води, середньомісячний платіж становить на рівні десь 6 метрів кубічних, – додає він. – Це вже у 2,5 рази більше. Крім того, у Тернополі більшість багатоповерхівок обладнані загальнобудинковими приладами обліку. Коли ж є такі прилади, то норму споживання чинним законодавством нараховувати заборонено. Відповідно, розмір платежу у такому випадку стає більшим – близько 8,5 кубічних метрів на одну особу. То зростання такому абоненту обійдеться в середньому у 50 грн.
Платили за тарифами 2014
Попри  таке подорожчання у комунальному підприємстві запевняють, що їхні тарифи залишаються одними із найнижчих в Україні. Про це повідомили нещодавно на прес-конференції, присвяченій якраз новим тарифам.
– У серпні 2016 року вступили в дію постанови № 1141 та № 1142 Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах економіки та комунальних послуг, які були прийняті ще 16 червня на відкритих засіданнях комісії, – пояснює начальник планово-економічного відділу КП «Тернопільводоканал» Володимир Водовіз. – Цими постановами затверджені тарифи на водопостачання для КП «Тернопільводоканал» та інших водопровідно-каналізаційних підприємств. За цими документами, нова вартість послуг становитиме для абонентів у багатоквартирних будинках – водопостачання та водовідведення разом 11,48 грн. Для абонентів приватного сектору і юридичних осіб не у багатоквартирних будинках – 10,64 грн. Зростання складає близько 29%.
Серед основних причин зростання тарифів водоканалу, за словами пана Водовоза, – подорожчання електроенергії для водопровідно-каналізаційних підприємств. Мовляв, якщо порівнювати теперішню ціну електроенергії з ціною в липні – 2,18 грн з ціною, яка включена в тарифи, що діяли до серпня – це 1,66 грн, то зростання становить 52 копійки.
– Через це зростання підприємство не мало можливості сплачувати за спожиту електроенергію. Різниця, яка виникає через це зростання – мільйон, – каже додає він. – Окрім того, до серпня 2016 року діяли базові тарифи, прийняті ще у 2014 році. А в них були за основу закладені показники 2013 року. За той час відбулись суттєві зміни у Податковому кодексі, зросли ряд податків, які ми платимо.
Чому підняли тарифи
Зокрема, йдеться про збір за спецкористування, який зріс на 26%, плата за землю – майже на 70%. Також серед причин, що змушують водоканал піднімати тарифи пан Водовіз називає подорожчання матеріалів для ремонту та паливно-мастильних матеріалів, газу для опалення приміщення.
– Торік «Тернопільводоканал» ще мав можливість скористатись державною субвенцією, яка частково погашала цю різницю, що виникає між фактичною вартістю послуг і затвердженою, – додає він. – Та цього року у держбюджеті кошти на це непередбачені. Тож, відповідно, Національна комісія переглянула тарифи.
Національна комісія, за словами пана Водовоза, переглядає тарифи «хвилями». Разом із тернопільським водоканалом, переглянула тарифи водоканалів і Одеси, Києва, Мелітополя, Ірпеня, Шостки  та ін. І, як запевняє працівник підприємства, один з найнижчих тарифів – тернопільський. Ба, навіть за новими тарифами тернополяни платитимуть нижче, ніж жителі деяких міст за не переглянутими тарифами.
– Наша ціна централізована – 10,64 грн, – каже пан Водовіз. – А вже ціна наступного водоканалу – 11,35 грн. Найвища ціна з цієї серії зростання тарифів – 29,57 грн. Скільки платять за воду в Тернополі і сусідніх містах.
vodaposta

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
159