Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → 21-річного тернопільського майданівця та бійця АТО хочуть засудити на 8 років

21-річного тернопільського майданівця та бійця АТО хочуть засудити на 8 років

07.08.2016, 22:00
21-річному тернополянину Володимиру Старковському, котрий, незважаючи на свій молодий вік, встиг пройти Майдан і взяти участь у війні на сході України, оголосили обвинувачення за… незаконне заволодіння транспортним засобом і намагаються засудити на 8 років.
10 місяців у СІЗО
Досудове слідство тривало два місяці. Потім судове засідання у Збаразькому районному суді (бо злочин скоєно на території м. Збаража) не могло відбутися аж до 26 липня ц.р. через неявку потерпілих, свідків та з інших причин. Весь цей час, а це понад 10 місяців, Володимир перебуває у Чортківському слідчому ізоляторі (СІЗО) – арештному домі управління Державного департаменту України з питань виконання покарань у Тернопільській області, пише Номер один.
Усе розпочалося наприкінці вересня 2015 року, коли Володимир Старковський, боєць корпусу спеціального призначення «Вікінг», перебував у відпустці вдома в Тернополі. Тоді до нього звернувся знайомий, удвічі старший за Володимира, з проханням підстрахувати чи то виступити у ролі охоронця під час купівлі авто, яке, за його словами, він хотів придбати по оголошенню через інтернет. Як виявилось пізніше, той знайомий мав три судимості, був рецидивістом і планував не купляти машину, а просто її, на його жаргоні,  «відтиснути». Вже й покупців на запчастини тієї ще непридбаної машини у Києві мав. Та молодий боєць, немаленького зросту та міцної статури, по своїй доброті про ті плани й не здогадувався, тож погодився допомогти.
Сепаратисти заочно засудили Старковського до страти
Давайте з’ясуємо коротко, хто ж такий Володимир Старковський. Про нього вже писали влітку минулого року як про героя Майдану та АТО, як він воював, про його почуття, прагнення, плани на майбутнє. Про те, як він у 18 років просто втік з дому на Майдан у Київ, де брав найактивнішу участь у революції Гідності, мав поранення та контузію, як довго ходив із пластиковою кулею, а після її видалення знов утік з лікарні. Взагалі, це чоловік-патріот не на словах, а на ділі. З початком війни на сході України разом з майданівцями без усіляких роздумів подався добровольцем на війну і служив у батальйоні «Айдар» у спецпідрозділі «Вікінг». Воював неабияк, за короткий час його вже добре знали сепаратисти і російські спецслужби. Вони оголошували його в розшук, пропонували винагороду за його голову та як особливо небезпечного «прєступніка» для них розмістили на своєму сайті «Трібунал» і заочно засудили до смерті. Ще тоді на запитання «Чи не боязко тобі?» Володя відповів: «А чого? Не ми повинні їх боятися, а вони нас!»
До слова сказати, у Збаразькому райсуді до справи Старковського долучено декілька прохань-звернень від військових ГО та ЗСУ про взяття його на поруки за підписами командувачів та генералів. Ось, до прикладу, витяг із протоколу засідання президії громадської організації «Міжнародна академія козацтва» у Києві: «1. Клопотати перед Збаразьким райсудом про взяття на поруки Володимира Старковського. 2. Сприяти його подальшому несенню служби в зоні проведення АТО в складі ЗСУ…». І першим у списку підписів стоїть прізвище командувача корпусу спецпризначення «Вікінг» А. Жмудовського, а також ще понад 20 підписів інших військових. До того ж  сам командувач «Вікінга» з одним зі своїх полковників власноруч привезли з Києва це клопотання до Збаразького суду відносно свого рядового(!) бійця.
«БМВ-520» оцінили в 6300 доларів
На запитання, чому так довго тягнеться процес, головуючий суддя по даному кримінальному провадженні Богдан Олещук відповів наступне: «У цій справі задіяно багато осіб – окрім двох підозрюваних,  є ще три потерпілих, свідки, адвокати обох сторін, прокурор, тому кожного разу важко узгодити все, зібрати всіх і справу відкладали. Суд зі свого боку робить усе для прискорення процесу, наприклад, за неявку до суду на потерпілих  двічі накладали грошові стягнення у розмірі 1000 гривень. Дещо затягнувся час через хвороби підозрюваних, адвокатів, а також додано ще одну справу по Старковському за ст. 296 КпКУ «Хуліганство». За новим законом (так званий закон Савченко – авт.), особам, які перебувають під вартою у СІЗО, один день зараховується за два, це має важливу роль при оголошенні вироку. За доказами, що будуть на судових засіданнях виявлені та підтверджені, прийматимуться остаточні рішення суду. Сьогодні є вже обвинувальний акт, допитано одного потерпілого, бо інші два та свідки знову не з’явилися. Суд надалі розглядатиме справу в межах доказів обвинувачення і захисту, в нарадчій кімнаті даватиме оцінку тим доказам і відповідно прийматиме рішення. Наразі, за словами потерпілого, збитків у розмірі 6300 доларів їм не відшкодовано  і поки що інших доказів прокурор не надав».
Під час процесу прокурор Збаразької райпрокуратури детально ознайомив усіх із показами потерпілих – з обставинами, за яких було у власника забрано авто «БМВ- 520», та іншими фактами.
Адвокат Володимира Старковського з Тернопільської обласної колегії адвокатів Ігор Янкович після першого засідання суду сказав: «Я не мав можливості сьогодні задати такі запитання, як наприклад: кому належала машина? які є докази цього? Немає інформації, чи є дане авто двійником, трійником і т.д. Де нині воно перебуває? У матеріалах досудового розслідування документів на дане авто немає».
Взагалі, навіть після першого судового засідання у присутніх, далеких від юриспруденції, виникає багато запитань. Як кажуть, видно багато невідповідностей у показах потерпілого. На перший погляд, такі незначні факти, наприклад для Володимира Старковського, можуть стати фатальними, адже він в афері з «відтисканням» авто не брав участі, був лише споглядачем. Складається таке враження, що справа шита білими нитками.
Зрозуміло, перше судове засідання мало що дало і його було перенесено на середину серпня, а звинувачуваним утримування під вартою відтерміновано до 24 вересня
У бійців АТО особлива оцінка цінностей
Дана історія – це не констатація фактів, не оцінка чи обговорення досудового і судового розслідування. Це, швидше,  роздуми вголос про суворе сьогодення, коли йде війна, про долю бійця  і його рідних, турботу друзів, про психологічний стан людини в умовах війни та миру. На превеликий жаль, суспільство починає задумуватись над питанням психологічної реабілітації бійців АТО в більшості випадків, коли їх поведінка призводить до криміналу. Та слідство, суд, а потім і в’язниця лише посилюють негативні впливи на й так травмовану війною психіку вояків, і вони йдуть за грати фактично хворими, а то й зломленими. Кого ці хлопці-вояки «пускали» до себе в душу, той зрозумів: у цих людей своя особлива оцінка всіх цінностей.  З одного боку, вона замішана на крові, а з іншого – на надзвичайній любові до Батьківщини. Їх розриває туга, вони спалахують, мов іскра, при прояві навіть незначної несправедливості, тому часто різкі не лише на словах, а й на ділі. І «добре», якщо це проявляється лише в хуліганстві, але нині вже є багато випадків інших злочинів АТОвців:  убивства, насильство, грабунки тощо.
Все ж не будемо песимістами і надіятимемось на справедливе правосуддя. От і Галина Старковська, мати бійця, ще один син якої чесно відслужив рік в одній з найгарячіших точок зони АТО, у Мар’їнці, і в якого вона була на передовій і як матір, і як волонтер, каже, що вірить у це, довіряє судді та адвокату сина.
Слід зазначити таку деталь: до зали суду Володимир Старковський заходив у кайданках та з гучним привітанням «Слава Україні!». З такими ж словами він і покидав суд…

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
214