Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Чверть доходу – на комуналку: скільки сплачує за компослуги тернопільська сім’я, яка не має субсидії

Чверть доходу – на комуналку: скільки сплачує за компослуги тернопільська сім’я, яка не має субсидії

07.08.2016, 20:00
Тернопільська сім’я, яка не має субсидії, сплачує за житлово-комунальні послуги в середньому чверть власного доходу. Хто має субсидію - вдвічі-втричі менше. Фахівці радять не чекати початку опалювального сезону і звернутися по субсидію вже зараз, адже її дадуть не всім.
Чим ближче до осені, тим актуальніше стає питання вартості оплати комунальних послуг в опалювальний сезон. Тернополянам цієї осені та зими доведеться платити за комуналку за новими вищими тарифами. Цьогоріч подорожчало і ще подорожчає все: електроенергія, газ, опалення, холодна і гаряча вода. В Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг заявляють, що збільшення вартості тарифів на житлово-комунальні послуги - вимушений крок, на який Україна повинна була піти ще багато років тому. Аби звести кінці з кінцями, тернополянам потрібно або більше заробляти, або звернутися по субсидію, або прислухатися до порад експертів як зекономити на комуналці, пише 20 хвилин
Будуть сплачувати більше
Скільки тернополяни сплачують за комуналку, розглянемо на прикладі двох тернопільських сімей – одні мають субсидію, інші її не мають. В обох сім’ях живе по четверо членів, з яких лише двоє працюючі та двоє неповнолітніх. Площа квартири в обох майже 50 квадратних метрів.
Цього опалювального сезону сім’ї тернополянина Андрія Смолінського доведеться сплатити за комуналку мінімум на 20% дорожче, аніж було минулого року, оскільки місцеві експерти прогнозують зростання цін усіх видів енергії.
– В літній сезон наша сім’я в середньому сплачує 790 грн в місяць за житлово-комунальні послуги, - каже тернополянин. - Взимку ми сплачуємо вдвічі, більше тому що досить дороге централізоване опалення.
Пан Андрій каже, що сукупний місячний дохід його сім’ї в середньому становить 6600 грн.  Андрій з своєю дружиною сплачують за житлово-комунальні послуги сповна, субсидії не мають. Дещо краща ситуація з оплатою комунпослуг в сім’ї тернополянина Сергія Кабачка. Нещодавно його сім’я отримала субсидію. Тернополянин розповідає, що після того як його сім’я минулого опалювального сезону лише на тепло витратила майже чверть сімейного бюджету, тоді вони з дружиною вирішили оформити субсидію.
- Субсидія компенсує нам лише 125 грн з 650 грн, однак, якщо ситуація не зміниться, то в опалювальний сезон завдяки субсидії ми зможемо зекономити приблизно 775 грн з 1300 грн, яких ми оплачували за тепло минулого року, тобто сплачувати ми маємо усього 525 грн взимку, - розповідає тернополянин Сергій Кабачок. - Щодо нашого місячного доходу, то він становить 6100 грн.
За кордоном – 2-10%
Інша ситуація в європейських країнах, тамтешні споживачі мають право відмовитись від послуг постачальника, якщо є підприємство, яке пропонує вигідніші умови співпраці. Більше того, європейці можуть обрати відразу двох постачальників. До прикладу, у Британії електроенергію вдень може постачати одне підприємство, а вночі інше. Також у Європі незвична для нас система тарифікації послуг. До прикладу в Чехії визначення ціни на комунпослуги залежить безпосередньо від економного використання енергоресурсів та їх користування.
– Протягом року лічильники в нашій квартирі фіксують витрата спожитих енергоресурсів, - розповідає колишній тернополянин, а тепер житель чеського міста Брно Сергій Гулей. -  Власникові нерухомості підприємства, що надає ту чи іншу послугу, виставляють рахунок на оплату комунальних послуг.
Колишній тернополянин розповідає й те, що його сім’я за комунальні послуги оплачує 3000 грн в місяць (в еквіваленті), в той час, коли загальний дохід їхньої сім’ї становить 36 500 грн, з яких 19 500 грн отримує пан Сергій та 17 000 грн його дружина.
– Ми з дружиною також кожного місяця сплачуємо 500 грн у фонд будинку, в якому живемо. Загалом щомісячна плата за комуналку - 3500 грн, - каже він.
У Німеччині також є свої особливості оплати компослуг. До прикладу, водопостачання входить в квартплату, проте за електроенергію та газ треба платити окремо і оплата залежить від того, скільки спожили ресурсів і скільки людей живе у квартирі.
– У нашому місті ти сам маєш право визначати щомісячну суму, яку хочеш сплачувати за комунальні послуги, - каже жителька міста Бонн, що у Німеччині, Наталія. - Однак, в кінці року тобі приходить річний рахунок, і якщо ти переплатив більше, ніж використав послуг, то держава тобі повертає кошти, і навпаки.
Колишня тернополянка пригадує випадок, коли її сім’я встановила собі місячну плату 45 євро, проте в кінці цього року вони змушені були доплатити ще 650 євро, оскільки невірно встановили собі плату за комунпослуги. Щодо доходу, то сім’я Наталії отримує майже 5000 євро в місяць, а місячні витрати на комуналку - 100 євро.
За океаном ситуація з вартістю житлово-комунальних послуг та їх оплатою також набагато краща, ніж в Україні. До прикладу, Лілія Кравчук з сім’єю живе у 3-х кімнатній квартирі у місті Чикаго, США.  Жінка розповідає, що в середньому місячний дохід їхньої сім’ї становить 5800 дол.
– Влітку ми найбільше оплачуємо за електроенергію, це зумовлено тим, що ми користуємося кондиціонерами, - наголошує колишня тернополянка. - Місячна оплата за електрику в нас становить від 50 до 70 дол.
Щодо інших енергоносіїв, то пані Лілія пригадує, що цього місяця її сім’я за природний газ заплатила 20 дол, а за воду - 10 дол. Загалом комуналка їм за місяць обійшлася майже в 100 дол.
– 100 дол. за житлово-комунальні послуги - сума досить велика, оскільки в основному наш щомісячний платіж становить 60-70 дол, - наголошує Лілія. - Насправді все залежить від погоди, якщо на вулиці комфортно, то і комуналка менша.
Можливий і такий варіант, коли населення абсолютно жодної копійки не сплачує за опалення, електроенергію та воду. Такими привілегіями користуються місцеве населення Об’єднаних Арабських Еміратів. Проте цим привілеєм користуються лише 20 % цієї держави, інші — хто приїхали на заробітки - індуси, малайці, вихідці з країн Африки і непальці змушені платити податки, в тому числі і квартплату. 

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
229