Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → ДНР"-гейт, або Іуди інформаційної війни

ДНР"-гейт, або Іуди інформаційної війни

07.08.2016, 10:10
Літо 1943 року. Головний редактор «Червоної Зірки» в листі рейхсміністру народної освіти і пропаганди Німеччини Йозефу Геббельсу вибачається за те, що в статті про звільнення Курська і Орла журналіст назвав армії вермахту - німецько-фашистськими військами.
«Дорогий Йозеф! У кореспондента Бочкали у статті пройшло образливе для Вас словосполучення - німецько-фашистські війська. Автор жорстоко покараний. 10 років таборів без права листування. Запевняю Вас, що подібне більше не повториться. Передайте його "превосходительству" Адольфу Гітлеру мої найкращі побажання».

Це повна маячня, такого листування бути не могло, скажуть дорогі читачі, але будуть праві лише частково. В умовах україно-російської гібридної війни — подібний розвиток подій в їх історичній зворотній проекції виявилося справжньою правдою.

На минулому тижні в мережу потрапило листування співробітниці «міністерства державної безпеки «ДНР» Тетяни Єгорової з представниками провідних українських телеканалів.

З викладеного листування виходить, що українські канали «Інтер», «Україна», «Донбас» узгоджувалии з представниками так званої «ДНР» тексти своїх матеріалів.

Так, наприклад, у листуванні співробітниця "Інтера" "Маша" (колишній креативний продюсер програми «Подробиці тижня» Марія Столярова) вибачається за те, що в ефірі каналу представників "ДНР" називають "терористами". b04015eb7d2a670990b9bcca1b175e05 Також наголошується, що Бочкала «за цей сюжет серйозно покараний і переведений в новини».
У цій же "пояснювальній" Столярова хвалиться відсутністю інформації про вбивство одного з лідерів бойовиків "ЛНР" Олексія Мозгового в травні 2015 року.

Серед "перлів" листувань також той факт, що Єгорова відсилає на невідомий адрес "інформаційні зведення на військових злочинців" для інтерв'ю телеканалу "Інтер", якими вважає українських військовослужбовців і добровольців. 5d409699602e158d10c2176514bce7a9 282654641382d6ead7ca7d948997e420 Не менш цікавим виглядає листування ведучого ТРК «Донбас» Сергія Карпія, який також, згідно з опублікованими даними, узгоджував в «ДНР» свої сюжети.

В окремому листі Єгоровій надсилають пропозиції про те, які питання повинні обговорюватися в ефірі телемосту "17 каналу" і хто повинен приймати в ньому участь.

Те, що листування достовірне, вже підтверджено низкою учасників. Спеціальний кореспондент російської «Нової газети» Павло Канигін підтвердив достовірність його листування з Тетяною Єгорової.

Журналіст «Інтера» Роман Бочкала, ім'я якого згадується в оприлюднених "темники", припустив, що воно дійсно мало місце.

Це означає, що як мінімум, два ведучих телеканалу "Україна" цензурувались та інформаційно керувалися з терористичної «ДНР»?

В СБУ вже заявили про те, що проведуть відповідне розслідування.

Обидва телеканали спробували усунутися від звинувачень, нагадавши, що названі у скандальному листуванні люди давно не є їх співробітниками.

Це правда. Але та ж Столярова пішла з «Інтера» не тому, що її погнало керівництво поганою мітлою, а тому, що завдяки ЗМІ вона опинилася в епіцентрі скандалу. Марія Столярова була виселена СБУ з України після того, як її звинуватили в співпраці з терористичними організаціями.

Також, за твердженням ТРК «Донбас», з серпня 2015 року Сергій Карпій не має офіційних відносин з телеканалом.

Звичайно, і на «Iнтерi», і на ТРК «Україна», працюють журналісти-патріоти, які в міру своїх можливостей намагаються чесно робити свою роботу. Але ж тільки їх репортажі, по суті, допомагають ще успішніше впихати довірливому телеглядачеві «правдиві» розповіді про життя в «республіках». Чудово змішуючи за смаком знаменитий геббельсовский коктейль з 60 відсотків правди і 40 брехні.

Відомий блогер і журналіст Леонід Швець так охарактеризував ступені їх морального падіння:

«Ситуація в ЗМІ з запашком розвивається по наростаючій. Спочатку там було якось наче незручно працювати, але незручності компенсувалися баблом, розміри якого заглушали внутрішній дискомфорт і навіть дозволяли трохи зверху дивитися на голодранців з "неприкормлених" видань.

Потім там стало соромно працювати. Але люди втягнулися, ринок дохлий, піти нікуди, та й ніс якось звик до запаху. Знову ж бабло.

А тепер там працювати бридко, часом просто злочинно. І ти вже не журналіст, який не від хорошого життя працює на високооплачуваному смітнику: діти, кредити, сім'я, - ти скотина, яка працює з ворогом і на ворога», - вважає Леонід Швець.

Злочин і покарання

У будь-якій цивілізованій країні той факт, що провідні телеканали країни виявилися заплямовані співпрацею з терористичними організаціями, привів би до негайного позбавлення їх ліцензії і припинення мовлення. Однак, у воюючої не на життя, а на смерть Україні, швидше за все, справа обмежиться тільки черговими репутаційними втратами телемовників. Тим більше напередодні можливих позачергових парламентстких виборів, коли лояльність для влади популярних загальнонаціональних каналів буде важливіші трьох драконів в армії Дейенеріс Таргаріен.

Так що, скоріш за все, ця історія буде використана для того, щоб тримати канали олігархів в підвішеному стані.

Покарати "замазані по вуха" в "республіканському" лайні телеканали можуть тільки самі українські телеглядачі. Спробуйте в якості інформаційної гігієни більше не дивитися телеканали, де вибачаються перед терористами за слово "терористи". Це і буде, мабуть, найстрашніше покарання. Тому що вони залишаться без аудиторії, рейтингів і доходів від реклами. І тоді втомлений майор ФСБ, якому по службі доведеться дивитися всю цю телетугу напише в черговому рапорті: «Пропоную зупинити співпрацю з вищеназваними телеканалами з причини повної відсутності в них аудиторії».

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
254