Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Скільки доведеться витратити тернопільським батькам, щоб зібрати дитину до школи

Скільки доведеться витратити тернопільським батькам, щоб зібрати дитину до школи

05.08.2016, 21:00
Жнива на ринку почалися. Вже не за горами Першовересень, і зовсім скоро за шкільні парти сядуть школярики-новобранці. А щоб зібрати своє чадо в школу, батькам варто добре попекти голови під палючим серпневим сонцем.
«Купи, купи, купи…» — так і ллється з уст майбутніх першачків. А перед батьками постає основне завдання: придбати гарне, доброякісне і не надто дороге.
Я мала змогу побувати у шкірі батьків — пройшлася дитячими магазинами і Тернопільським центральним ринком, аби дізнатися, в яку копієчку доведеться влетіти їм цьогоріч. Поки не почала шокувати вас цінами, привідкрию завісу: на прожитковий мінімум і не надійтеся, його вам точно не вистачить.
Ну що ж, почнемо з найголовнішого й найдорожчого — шкільної форми. Очі розбігаються серед усього асортименту фасонів і цін. У кожного продавця вони свої. Так, ціни на костюми-двійки для дівчаток, а це сарафан і жакет, коливаються від 350 до 600 грн, тоді як «трійки» (спідничка, брюки та жакет) обійдуться в 600—900 грн, пише Вільне життя
За форму-двійку для хлопчика доведеться заплатити від 600 до 1200 грн, «трійка» коштуватиме на 100—200 грн дорожче. На ринку можна знайти форму, що складається з брюків та жилету всього за 350 грн, але, як ви розумієте, високою якістю вони не відзначаються.
Ціна залежить не лише від якості, а й від виробника. Хочеться чогось імпортного — платіть. Є ще одна річ, на яку варто звертати увагу: місце купівлі товару. Якщо ви не палаєте бажанням блукати вузькими й гарячими рядами на ринку, то за комфорт у затишному магазині доведеться переплатити близько ста гривень. До речі, якщо маєте бажання купити доброякісну річ, але за трохи нижчою ціною, то цікавтеся у продавців  торішнім товаром. Фасони рідко відрізняються чимось особливим, а заощадити сотню-дві зможете.
Тепер щодо переваг одягу в комплекті: він обійдеться вам значно дешевше. Адже блузки, сарафани й спіднички для дівчаток сьогодні коштують 250—450 грн, тоді як одягнути хлопця ще дорожче: піджаки — 500—900 грн, брюки — 200—450 грн, сорочки — 200—350 грн, краватки — 60—100 грн. І ще — не забудьте купити дівчаткам бантики, сьогодні вони коштують від 30 до 50 грн.
Не менш витратною стане й покупка рюкзака для малечі. Сьогодні ціни на школярські наплічники коливаються від 300 до 500 грн. А от наплічники з ортопедичними спинками вартують 600—1000 гривень. До того ж я легко знайшла на ринку аналог «магазинному» ранцю. Різниця в ціні — 200 грн.
Купуючи рюкзак, з яким вашому школярикові доведеться ходити день у день, необхідно звертати увагу на ремінці, які повинні бути м’якими і гнучкими. Наплічник також має щільно прилягати до спини. Але якщо ви щодня будете проводжати свою дитину до школи й допомагатимете їй нести рюкзак, то настільки серйозно до його вибору підходити не обов’язково. До того ж одного прекрасного дня ваше янголя може прийти зі школи й сказати, що йому не хочеться більше ранця із Спайдерменом, бо Бетмен тепер крутіший.
Фізкульт-привіт! Не забудьте купити спортивну форму для свого першокласника. Цінники на них — 350—500 грн. Але зверніть увагу на костюми із плащової тканини. Переваги такої спортивної форми в тому, що вам не доведеться прати її після кожного уроку, можна просто протерти забруднені місця. Але будьте готові до того, що такі коштують дорожче.
Яка різниця — 33-й чи 40-й? Це я про розмір ноги. За перевзуття для дитини вам доведеться витягнути із гаманця стільки ж, як і для себе. Сьогодні на ринку вартість кросівок коливається від 600 до 900 грн. Можна знайти дешевші, наприклад, за 300 грн, але їхня якість, м’яко кажучи, низька.
Ну що ж, дитину вдягнули, навіть ранець купили. Але туди ж треба щось покласти. «В бій ідуть» ручки, зошити, щоденники, олівці, лінійки, фарби, альбоми, пенали, пластилін… Ручки сьогодні коштують від 4 грн. Є і за 25 грн — це «кілометрові», які «пройдуть» із вашою дитиною 10—15 км. Зазвичай дітки тягнуть руки до кольорових і розмальованих корпусів ручок. Але барвисте канцприладдя відволікає учня від уроку, тому краще зупинити свій вибір на простішому.
Вартість зошитів на тернопільському ринку становить від 2 грн (12 аркушів) до 16 грн (96 аркушів). Щоденники для 1—4 класів сьогодні коштують 20—30 грн, для 5—11 класів — 25—40. Оскільки настав той час, коли ваша дитина припинила розмальовувати стіни вдома і готова творити шедеври в шкільному альбомі, то варто придбати кольорові олівці (12 кольорів — 25-40 грн, 24 кольори — 60—70 грн), фарби (20—30 грн) й альбом (25 грн). Пластилін також пригодиться, його вартість — 20—40 грн, залежно від кількості. Потрібно купити школярику й пенал (15—25 грн), аби ручки-олівці не губилися в класі під партами чи між книжками в наплічнику. До речі, щодо книжок. Їх варто «одягнути» в обкладинки, набір яких коштує 20—25 грн, можна купити й поштучно (5 грн). Останні тугіші й міцніші.
Із цінами ми вас ознайомили. Але не спішіть бігти на ринок чи в магазин. Дочекайтеся спершу батьківських зборів, де вчителька вашої дитини розповість, що потрібно придбати. Можливо, вона запропонує купити ручки й зошити для всіх дітей однакові, що було б доброю ідеєю. Тоді вам не доведеться вибирати між принцесою та феєю на обкладинці і купувати через деякий час нову ручку з блискітками, яку має однокласниця вашої дитини. До того ж, коли йдете на шкільний шопінг, не забудьте, окрім списку, взяти із собою майбутнього учня, а то доведеться потім довго вислуховувати, як ви не тямите в сучасних модних тенденціях.
Прогулявшись із дитиною магазинами й ринком, вам доведеться спустошити гаманець на 2000—2500 гривень. Але не забувайте, що жодні гроші не замінять радісних іскринок у дитячих очах, щирого веселого сміху й почуття батьківської любові. У першовересневий день саме ви, батьки, мусите показати своїй малечі, що вона має на кого покластися, має кому довіритися, що є кому її підтримати. Цей день для першачків надзвичайно важливий. Вони з трепетом та хвилюванням переступають поріг другого дому. Тому, міцно взявши свого школярика за руку, дайте йому відчути, що Перше вересня — це справжнє й особливе свято.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
207