Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Викладання християнської етики в школах Франківська буде продовжено

Викладання християнської етики в школах Франківська буде продовжено

28.06.2016, 17:40

15-17 червня 2016 року керівники загальноосвітніх навчальних закладів м.Івано-Франківська подали в департамент освіти та науки робочі навчальні плани на 2016/2017н.р., у яких передбачено вивчення курсу «Основи християнської етики». Метою освітнього процесу є не лише надання основ знань з різних предметів, але й формування духовно і морально зрілої особистості, готової зустрітися з викликами сучасного життя.

Курс «Основи християнської етики» у загальноосвітніх навчальних закладах міста вивчається з 1992 року відповідно до рішення сесії міської ради. Починаючи з 1992 року і дотепер, в місті та й Україні загалом накопичено значний досвід у вивченні курсів духовно-морального спрямування, який опирається на укладену Міністерством освіти і науки України нормативно-правову базу, за якою й відбувається викладання предмета (наказ МОН України від 26.07.2005р. № 437 «Про вивчення у навчальних закладах факультативних курсів з етики віри та релігієзнавства»; рішення колегії МОН України від 29 червня 2006 року, протокол № 8/1-2 «Про концептуальні засади вивчення в загальноосвітніх навчальних закладах предметів духовно-морального спрямування»; наказ МОН України від 31.10.2011р. № 1243 «Про основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів»; листа Міністерства освіти і науки України від 26.06. 2015 р. № 1/9-305 «Особливості вивчення базових дисциплін у загальноосвітніх навчальних закладах у 2015/2016 навчальному році (Курси морально-духовного спрямування); рішення міської ради від 22.12.2015 року № 32-2 «Про затвердження Муніципальної програми «Духовне життя» на 2016-2017 роки»).

ДО ТЕМИ: Іванофранківці пропонують відмінити у школах предмет "Християнська етика".

Курс «Основи християнської етики» є дисципліною світоглядного спрямування, викладання якої сприяє вмінню школярів керуватися у своїй поведінці моральними нормами та цінностями, виявляти дружелюбність, ввічливість, повагу до батьків, любов до ближніх, толерантність і милосердя, відрізняти моральність і аморальність, дотримуватися етикетних норм у щоденному житті, здійснювати вибір у складних життєвих ситуаціях, дізнаватися про духовне коріння української нації.

Викладання курсу забезпечують педагоги, які пройшли відповідну фахову підготовку та беруть активну участь у проведенні учнівських конкурсів духовно-морально спрямування, олімпіад, євхаристійних з’їздів та форумів учнівської молоді, заходів під час проведення у школах Тижня Віднови Духа. Викладання курсу «Основи християнської етики» в загальноосвітніх навчальних закладах міста відбувається за умови письмової згоди батьків. Крім того, батькам надається можливість вільно відвідувати уроки та позакласні заходи з предмета.

Щороку у місті проводиться ІІ етап учнівської олімпіади «Як ти знаєш Біблію?» та ІІ етап конкурсу творів на морально-етичну тематику «Бог-Україна-Родина і я».

Відповідно до Договору про співпрацю від 10 січня 2003 року між виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради та Івано-Франківською єпархією УГКЦ відбувається проведення євхаристійних з’їздів та форумів учнівської молоді, які загалом пропагують найбільші дві цінності українського народу – побожність і патріотизм.

Організація безперервного фахового розвитку педагогів на основі сучасних професійних стандартів і вимог – один з найважливіших напрямків роботи департаменту освіти та науки. З цією метою для вчителів курсу «Основи християнської етики» проводяться різні форми методичної роботи: семінари-практикуми, засідання творчої групи, круглі столи, майстер-класи, виїзні семінари до паломницьких місць.

Вчителі курсу беруть активну участь у проведенні конкурсів фахової майстерності. 24-25 березня 2016 року на базі науково-дослідницької лабораторії християнської етики, психології та педагогіки Національного університету «Острозька академія» відбувся ХІ Всеукраїнський фестиваль-конкурс «Учитель року з предметів духовно-морального спрямування».

Відповідно до рішення журі XІ Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Учитель року з предметів духовно-морального спрямування — 2016» ІІ місце посіла Оксана Стеблина (с.Єремія), вчитель християнської етики Івано-Франківської приватної школи «Католицька школа святого Василія Великого». Також с.Єремія перемогла у номінації конкурсу «Вдале вирішення проблемної ситуації духовно-морального змісту», за що нагороджена річною передплатою християнського духовно-просвітницького журналу «Слово вчителю».

Підсумовуючи вищезазначене, вважаємо, що вивчення предметів духовно-морального спрямування, сприятиме загальному зростанню ролі моралі в житті суспільства.

Окрім того зазначаємо, що за рахунок варіативної складової навчальних планів в загальноосвітніх навчальних закладах буде продовжено вивчення інших курсів, зокрема «Історія м.Івано-Франківська», «Мій Івано-Франківськ», «Рідний край», а також розпочнеться вивчення курсу «Основи енергозбереження».

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
181