Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі заборонили продавати херсонські дині

У Тернополі заборонили продавати херсонські дині

26.06.2016, 12:00
Чорницю масово продають на ринку – продавці кажуть, що тернополяни купують її не лише по банці аби поласувати, а й більше, щоб заморожувати. Літр ягід віддають за 30 грн, півлітрову банку за 15-18 грн.
– Чорницю привозять з Волині і Бродів, – розповідає “20 хвилин” завідуюча лабораторії вет-санекспертизи ринку ТОВ «Віп-маркет» Наталія Білецька. – У чорниці ми перевіряємо вміст цезію. Було 182-295 мкР/кг, допустимий вміст до 500 мкР/кг. Тому ми наголошуємо на тому, що треба запитувати у продавців талон з експертним висновком лабораторії і купувати перевірену ягоду. Багато продавців кладе цей талон прямо на ягоди. Якщо його немає на виду, запитуйте у продавця. Не купуйте ягоди в місцях, де їх не перевіряють.
Також на вміст радіоактивних речовин перевіряють лісову і городню суницю. На ринку продають ягоди з сіл Тернопільської області. Вміст цезію в ягодах 90-110 мкР/кг при допустимих 500. Перевищення цього значення не було.
Інші ягоди перевіряють на вміст нітратів.
– 21 червня ми виявили перевищення вмісту нітратів в дині з Херсонської області. Це перший випадок, коли ми забракували таку продукцію, – розповідає завідуюча. – При допустимому значенні 90 мг/кг, у дині було 178 мг/кг. Це майже удвічі більше допустимого значення. Ми склали акт про те, що не допускаємо її до реалізації, дали повідомлення про виявлення перевищення гранично допустимих значень нітратів адміністрації ринку і рекомендували проконтролювати, щоб продавець зняв свою продукцію з реалізації. Цієї дині на ринку немає.
Персики й абрикоси везуть із Мелітополя, Закарпаття, хтось із продавців пише, що ягоди з Молдови, інші кажуть, що ці ягоди з Чернівців.
– Персики мають в середньому 31 мг/кг нітратів, абрикоси 17-19 мг/кг з допустимих 60 мг/кг, – продовжує Наталія Білецька. – Полуниця переважно з Почаєва. Нітратів у ній мало – 11-15 мг/кг, а черешня із Закарпаття, Чернівців, нітратів у ній 9-11 мг/кг з допустимих 60.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
141