Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Чому лікарня на Тернопільщині опинилася на межі закриття?

Чому лікарня на Тернопільщині опинилася на межі закриття?

30.05.2016, 21:00
Золотопотіцька райлікарня – на межі закриття. Через недофінансування заклад заліз у великі борги. 

Керівництву немає чим платити за комунальні послуги, виплачувати зарплату та купувати ліки. Ще день-два і медики не зможуть проводити лабораторне та флюорографічне обстеження. А за допомогу в стаціонарі лікарні взагалі не ручаються.
Проблема з недофінансуванням лікувальних закладів в області існувала завжди. Одного року вона менш помітна, іншого – загострюється, та в цілому до роботи в екстремальних умовах медики звикли. У Золотопотіцькій лікарні проблеми з фінансуванням поставили під загрозу не лише зарплати працівників, а й можливість надання допомоги хворим. Про це під час свого виступу з трибуни сесії Тернопільської обласної ради розповіла депутат від партії ВО «Батьківщина» Надія Заріцька.
- Сьогодні під обласною радою мало стояти 180 людей, які щодня ходять на роботу, лікують та рятують людські життя. А влада про них забула. На фінансування медичного закладу з місцевих бюджетів було виділено вдвічі менше коштів порівняно навіть з минулим 2015 роком, – розповіла Номер один Надія Заріцька.
І це при тому, що видатки, особливо на енергоносії, зросли у кілька разів, а в 2016 році мінімальна заробітна плата зростатиме двічі. Через відсутність фінансування лікарня щомісяця накопичує борги і не може повноцінно функціонувати.
Загалом Золотопотіцька райлікарня обслуговує близько 23 тис. осіб. З затверджених кошторисних видатків на 2016 рік у розмірі 5 млн. грн. на 1 квітня касові видатки склали 1,8 млн. грн., залишок коштів до кінця року – 3, 1 млн. грн.
Вже у березні виникла заборгованість за спожитий природний газ у сумі 43,5 тис. грн., а кошторисних призначень по цій статті видатків до кінця 2016 року вже немає.
Аналогічна ситуація з оплатою праці - починаючи з квітня 2016 року і до кінця забезпеченість кошторисними призначеннями на заробітну плату та нарахування становить 50% від потреби. Завдяки коштам місцевого бюджету, лікарня перекрила перших три місяці, а решту, з квітня по грудень, доведеться прожити тільки за субвенційні кошти. Їх розподіляють пропорційно - по 230-250 тис. грн. щомісячно. Так станом на 01.05.2016 року заборгованість по заробітній платі, що виникла, становить 190 тис. грн. Враховуючи збільшення тарифних ставок з 1 травня майже на 10%, заборгованість буде тільки збільшуватись.
Забезпеченість лікарні кошторисними призначеннями становить 58% у порівнянні з минулим роком, і через це заборгованість по кожній статті видатків переходить з місяця в місяць.
У минулому році на придбання медичних препаратів використано 337 тис. грн., на 2016 рік заплановано тільки 150 тис. грн. Заборгованість за медикаменти становить 62 тис. грн., при цьому в цій статті існує помісячний розподіл коштів розміром 10 тис. грн. Відповідно лікарня зможе зареєструвати та оплатити цю заборгованість тільки через 6 місяців, а до цього часу вона не отримуватиме жодних медикаментів, реактивів, рентген- та флюроплівки.
Не вистачає коштів на оплату послуг, ремонт та обслуговування медичного обладнання. Кошторисом передбачено 20 тис. грн. при потребі 50 тис. Коштів для виплати пільгових пенсій вистачить ще на 2 місяці — до червня. Додатково потрібно 15 тис. грн.
Напружена ситуація з оплатою за електроенергію. Залишок по кошторису до кінця року – 32,6 тис. грн., а тільки за І квартал 2016 року використано 58,8 тис. грн.
Днями працівники лікарні звернулися до керівництва області. Медики зазначили, що при відсутності додаткового фінансування вони будуть змушені припинити лабораторне та флюорографічне обстеження пацієнтів, а медичне обслуговування стаціонарних хворих буде проводитись на неналежному рівні. Медики нагадують владі, що строки виплати заробітної плати передбачені законодавством. Порушуючи їх, влада вчиняє правопорушення, яке тягне за собою кримінальну відповідальність.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
187