Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Прочитайте це, аби не стати жертвою "тихого" отруєння

Прочитайте це, аби не стати жертвою "тихого" отруєння

25.05.2016, 10:21

Фахівці лабораторного центру Івано-Франківської області з метою попередження випадків отруєння грибами  нагадують мешканцям Прикарпаття основні правила, дотримуючись яких можна вберегтися від отруєння.

Наголошуємо, що при  зборі та приготуванні  грибів, навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди необхідно дотримуватись правил.  

Збирайте в лісі тільки ті гриби, про які Ви точно знаєте, що вони їстивні. 

Ніколи не збирайте і не їжте гриби, що біля основи ніжки мають клубневидне стовщення, оточене оболонкою (як, наприклад, у блідої поганки і червоного мухомора).

Коли Ви збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з цілою ніжкою, щоб не упустити з виду важливої ознаки, зазначеної в попередньому правилі.

Якщо Ви збираєте в лісі печериці, звертайте особливу увагу на колір пластинок. Ніколи не збирайте і не їжте "печериці", що мають пластинки білого кольору. У дійсних їстивних печериць пластинки швидко рожевіють, а потім сутеніють.

У смертельно отруйної блідої поганки, схожої по зовнішньому вигляду на печериці, пластинки завжди білого кольору.

Якщо Ви збираєте для засолення волнушки, чорнушки, білявки, грузді, підгрузді та інші гриби, що містять молочний сік, то обов'язково перед засоленням чи відварюванням вимочіть їх, щоб видалити гіркі, дратівні для шлунку речовини.

Те ж саме варто робити з валуями і сироїжками, що мають їдкий і гіркий смак.

При зборі зморшків потрібно завжди пам'ятати про правила їхнього готування, недотримання яких може викликати отруєння. Зморшки варто спочатку прокип'ятити у воді протягом 7-10 хвилин, а відвар обов'язково вилити. Тільки після такої обробки зморшки можна варити і жарити.

Не вірте поширеній думці про те, що отруйні гриби викликають потемніння цибулини чи срібних предметів, якщо їх опустити в посуд, де варяться гриби. Це неправильне уявлення!

Не збирайте гриби, навіть завідома їстивні, у міських парках, скверах, подвір’ях, а також уздовж автомобільних доріг і залізниць. Гриби накопичують отруйні речовини і стають непридатними в їжу.

Гриби повинні бути в день збору, не пізніше наступного ранку піддані кулінарній обробці.

Гриби є продуктами, що швидкопсуються тому їх треба зберігати при температурі не вище 10 град.С і не більше 24 годин.

Основні ознаки отруєння грибами 

Період без прояву захворювання при отруєнні  грибами від 6 до 30 годин. Прояви захворювання починається раптово. З’являються нудота,  блювота,  сильні болі у животі, пронос зі слідами крові, головний біль, запаморочення, слабкість. Розвивається жовтуха, ниркова недостатність. Не вживайте спиртних напоїв під час вживання грибів, оскільки спирт прискорює процеси всмоктування грибної отрути. Особливо тяжко протікає отруєння у дітей. Основною причиною смерті хворих є гостра печінкова та ниркова недостатність. При перших ознаках отруєння необхідно терміново звертатися за медичною допомогою.

Перша допомога: 

якнайшвидше промити шлунок;

викликати у потерпілого штучну блювоту;

терміново звернутися за спеціалізованою медичною допомогою.

"0342.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
110