Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Король гумору живе на Тернопільщині

Король гумору живе на Тернопільщині

22.05.2016, 19:00
Саме так кличуть теребовлянця Василя Панюса, члена Національної спілки хореографів України, члена Асоціації діячів естрадного мистецтва України, неодноразового лауреата перших премій Всеукраїнських конкурсів гумору і сатири, а також Міжнародного подібного конкурсу, викладача відділу народної хореографії Теребовлянського вищого училища культури, артиста розмовного жанру, музиканта, хореографа і гумориста, відомого на всю Україну і за кордоном. А ще його називають «людина-оркестр», бо грає на багатьох музичних інструментах і водночас співає.
У Теребовлянській районній бібліотеці відбулася презентація зібраних та упорядкованих творів гумористичного жанру Василем Панюсом за останні 25 років його творчої діяльності на сцені. Значну частину того (але, на жаль, не все), що було ним прочитано, зібрано з радіо, телебачення, газет, журналів, від людей, а також від авторів-гумористів, і якщо рахувати лише за змістом збірки, то матеріалів є понад 400 назв. Збірка оформлена як енциклопедія гумору під назвою «Веселий оповідач» і видана ТзОВ «Терно-граф», де редактором є Петро Козловський – член Національної спілки журналістів України і Наукового товариства ім. Т. Шевченка, пише Номер один.
Василь Панюс нині входить до аматорського народного ансамблю української пісні «Трембовляни», є художнім керівником творчого колективу Теребовлянського управління експлуатації газового господарства. На початку цього року зі своїми однодумцями він побував у зоні АТО на самій передовій. Тут вони виступали перед бійцями з гумором, і воїни хоч на короткий час забували про війну. Про це нині нагадує жовто-синє знамено з автографами бійців і командирів 16 військових підрозділів (дали 16 концертів за 8 діб), розміщене у вестибюлі ТВУК. Крім того, у Василя Панюса є випущений аудіодиск «Заспіваймо, друзі», який складається із 4-х частин, де в 1 і 2 частинах є пісні ансамблю «Любисток», 3 частина – дитячі пісні, які виконує Юлія Панюс, і 4-а частина – співає Пан Василь. Також випущено відеодиск «Веселий оповідач» із жартами від Василя Панюса, які записувались обласним телеканалом ТТБ. Про таку людину, як Василь Панюс, не можливо говорити однозначно, у ньому зібрано стільки талантів, що й пером не описати. Пан Василь усе своє життя, ще з дитинства, керується словами української пісні про сміх: «… Як сміх лунає, то біда втікає…» Так у нього і є насправді. Цей чоловік міцної статури та немаленького зросту, ще й вусань, у свої 50 літ з невеликим гаком - надзвичайно енергійний, випромінює мільйони Джоулів енергії оптимізму. Напевно, в цьому йому по-білому заздрять його студенти, беруть з нього приклад і переймають майстерність. Під час творчого вечора автором, його вихованцями та друзями було прочитано понад 20 українських, лемківських гуморесок та жартів, виконано 10 пісень, поставлена  жартівлива сценка «Лікування сміхом» із чотирьох різнопланових жартів-ігор з участю випадкових глядачів. А скільки було сказано добрих слів і подаровано травневих квітів – не перелічити! Наприклад, під час презентації виступали два його вихованці з гуморесками, це студенти 4-го курсу відділу видовищно-театралізованих заходів Михайло Хома та Андрій Зеленський. Від сміху всі присутні не те що хапалися за животи, а й плакали, регочучи. Інший «скарб», як каже пан Василь, випадково знайдений посеред Теребовлянщини, – це юнка Таня Бомок. Вона продовжила гумор та прочитала дві гуморески - про «Лист Марини із курорту» та про побожних жіночок. Цей піднесений стан організму пан Василь пояснює дуже просто: «Знаєте, кажуть, посмішка виробляє в організмі білки, сміх – жири, а регіт – вуглеводи». Що тут ще можна сказати чи заперечити?
Та й епіграфом до всієї енциклопедії гумору є жарт: «Хоч і кепська в нас житуха – не втрачаймо духа. Сміймося, братухи, від вуха до вуха!»
По-особливому автор сприймає гумор, відчуває його і передає. Ось як він дає визначення гумору та його значущості: «Гумор – справа серйозна, його вплив на людей тільки позитивний, він є по-справжньому непереможним. Щира усмішка або добрий сміх продовжують людське життя. І хоч ученими ще не до кінця вивчено всі фізіологічні процеси в людському організмі, які відбуваються під час сміху, все ж ми бачимо, що сміх таки лікує людей, як не крути, виводить, наприклад, з  депресії, покращує настрій та просто оздоровлює від різних болячок, навіть, на перший погляд, невиліковних. Гумор допомагає нам критично сприймати дійсність, виходити зі складних життєвих ситуацій, легше та оптимістичніше сприймати життя, а головне – самих себе, і це доводить, що навіть найсерйозніші проблеми можна сприймати з гумором, ось тоді людині й легшає на душі і в тілі.
Гумор є частиною мистецтва, методом самовираження людини як творчої особистості. Сприймаючи гумор, ми не тільки усміхаємось, а й замислюємось над особистими та суспільними проблемами, критично оцінюємо їх і шукаємо вихід, бо, як каже давня приказка «… безвихідних ситуацій немає,  якщо не можеш знайти вихід, то шукай вхід».
Далі пан Василь оцінює сучасний стан із гумором на українській естраді й говорить, що, на жаль, він зникає, а поширюється переважно на корпоративах та приватних закритих шоу-програмах для заможних людей. Про такий жанр гумору, як сценки, діалоги, куплети, байки, вірші, конферанс нині незаслужено забули і немає, як раніше, окремо визначених байкарів чи ведучих-конферансьє, які б віртуозно об’єднували всю концертну програму жартами та цікавими повідомленнями з гумором. За словами пана Василя, український гумор – це інтелігентний гумор для культурних людей, для культурної нації без всяких там брутальних словечок, як, наприклад, у колишній «дружній» північній країні.
Народний артист України Григорій Драпак так сказав про Василя Панюса: «Василь Миронович у своїй збірці дав нове життя такому багатому і пишному українському слову. «Веселий оповідач» гострим словом та з легкої руки доносить до читача багатогранність і різнобарвність гумористичних творів. Автор нагадує і доводить нам, щоб ми пропагували та цінували наше творче надбання, щоб знали своїх письменників, цікавилися ними. Він вкотре втовкмачує, щоб ми не зрікалися того, що робить нас самобутніми, особливими, не губили зернини віри у власне творче майбуття на такому безкрайому полі гумору і сатири».
А на закінчення пан Василь висловив побажання всім присутнім і взагалі всім українцям у своєму стилі: «Бажаю Вам вижити без гріха. Хронічного Вам здоров’я, прогресивного щастя, гіпертонічної зарплати і вічно вагітного гаманця без загрози викидня! Смійтеся завжди радісно, відкрито, на весь голос! Смійтеся завжди голосно, видихайте з організму все непотрібне, бажано - не на сусіда. Запам’ятайте цей стан, він рідкісний тому, що це дуже важливий цілющий процес, він виробляє гормони радості, які й укріплюють Ваш імунітет!»

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
198