Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі замість художнього музею мав бути… магазин

У Тернополі замість художнього музею мав бути… магазин

22.05.2016, 17:00
У Всесвітній день музеїв у Тернопільському обласному художньому музеї відбулося відкриття небаченої виставки: у стінах музею представили півсотні робіт з нових надходжень, які раніше не демонстрували публіці.
Тут поціновувач мистецтва упізнає знамениті, добре знані та знайомі мистецькі імена, серед яких – Емма Андієвська, Іван Труш, Богдан Ткачик, Петро Шпорчук та інші. Так художній музей у Тернополі відзначив своє 25-річчя. Оглянути виставку у «день народження»  музею можна було безкоштовно, але експозиція діятиме ще декілька тижнів. 
З нагоди свята відбулася урочиста імпреза, звучала класична музика від камерного оркестру філармонії та багато теплих привітань від очільників культурної сфери міста, зокрема, на адресу незмінного директора музею – краєзнавця Ігоря Микитовича Дуди.
Тернопільський художній музей було засновано 1 травня 1991 року на базі картинної галереї Тернопільського обласного краєзнавчого музею. Однак такого музею у Тернополі могло б і не бути! Культурна установа на вулиці С. Крушельницької, 1, зайняла приміщення, яке спершу готувалося для магазину, пише Тернопільська липа.
Звичайно, музею завдає клопотів неорганічне планування, бракує просторих залів, адже за 25 років колекція музею виросла з 691 твору до більш ніж 9 тисяч експонатів, і це лише в основному фонді! Нині тут діє дві постійно діючі експозиції: «Сакральне мистецтво», де представлені роботи геніального Пінзеля, та «Українське мистецтво XVIII-XXI століття», а також постійно проводяться тимчасові виставки.
На святі згадали про найпершу виставку – виставку живопису Андрія Петрика; про перших працівників музею, серед яких – знаний реставратор та художник із Нью-Йорка, уродженець Тернопілля Діонізій Шолдра; про тих меценатів, благодійників та художників, які наповнюють стіни музею творами мистецтва.
Крилатий латинський вислів «vita brevis, ars longa» значить: життя – коротке, мистецтво – вічне. І справді, в історії чверть віку – зовсім мало, але в бутті окремого суспільства – це ціле покоління. На короткий вік музею випали і злети, і міжнародні та всеукраїнські виставки, і скандальні викрадення картин; нехай попереду його чекає тільки процвітання, розширення діяльності та фондів і численні вдячні відвідувачі.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
139