Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → На що вистачає тернополянам зарплати?

На що вистачає тернополянам зарплати?

19.05.2016, 19:02
Соціальні стандарти ростуть лише у головах чиновників. У реальному житті прості українці та жителі нашої області цього не відчувають. З 1 травня відбулося давно анонсоване зростання прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Та не довго музика грала. Поряд з тим, цілком непропорційно до зарплати зросли тарифи на газ та інші комунальні послуги.
Сталося, як обіцялося. У перший день травня українці отримали обіцяне підвищення прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та пенсії. Так, соціальні стандарти зросли на 5,23%. Мінімальна заробітна плата збільшилась на 72 грн. І тепер замість звичних 1378 грн. працівники отримуватимуть 1450 грн. Мінімальна пенсія зросла з 1074 грн. до 1130 грн.
- Зростання прожиткового мінімуму має супроводжуватися ростом заробітної плати у бюджетників та працівників установ державної та комунальної форм власності. Уряд зобов’язаний переглянути схему посадових окладів на процент зростання мінімальної заробітної плати. У результаті, людина, яка виконує повну місячну норму робочого часу, має отримувати не менше мінімального розміру, встановленого державою на зазначений період часу, - розповідає голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний.
За даними статистики, у І кварталі 2016 року середня заробітна плата в Україні зросла приблизно на 26%. Аналогічна ситуація в Тернопільській області. Виходить, жителі області стали заробляти на чверть більше. Такі темпи росту зарплати є фантастичними навіть для найрозвиненіших країн світу. А не надто благополучна у плані стабільності Україна досягла такого показника навіть попри воєнні дії на території держави, пише "Номер один".
- У європейських країнах підняття зарплати на 2-4% супроводжується певними діями: рухами, страйками. А в Україні виходить, що вона зростає сама по собі, - каже Андрій Присяжний. - Однак ці дані стосуються виключно її номінального значення. А реальна заробітна плата та купівельна спроможність українців знизились. Зокрема, за перший квартал 2016 року на Тернопільщині вона зменшилась на 8,6%. Індекс заробітної плати за січень-березень такого ж періоду попереднього року складає 91,4%. А якщо врахувати, що з 1 травня зросли ціни на газ, що потягне за собою зростання вартості інших комунальних послуг (тепла, гарячої води, послуг ЖЕКів), то рівень реальної заробітної плати буде ще нижчим.
І справді, про підвищення соціальних стандартів говорили весь передвеликодній тиждень, а ось вартість газу, як це зазвичай у нас буває, встановили в останню хвилину. Мало не тоді, коли українці стояли з кошиками під церквою. Звичайно, у цю хвилину їм було не до газу та тарифів. Усі готувалися до Великодня, відвідували родичів. Свято приспало нашу пильність і в результаті суспільство «проковтнуло» чергове «покращення» керівництва держави.
- Підвищення прожиткового мінімуму не те що не покриє цих витрат, взагалі буде для людей невідчутним. Рішення уряду напередодні Великодня є хитрим та підступним. Люди готувалися до свят. Різні проблеми відійшли на другий план, тому пропустили цю інформацію повз себе. Та коли розпочнеться новий опалювальний сезон і українці отримають перші рахунки за новими тарифами, тоді вони відчують усю серйозність проблеми, - каже Андрій Присяжний.
Профспілки вважають, що ситуація з підвищенням соціальних стандартів є звичайним заграванням із суспільством. Уряд, наче собаці зі столу, кинув громадськості крихти, а сам розкошує на бенкеті. Інакше, як пояснити те, що зарплата зростає на 5%, а вартість газу - майже у двічі.
Експерти стверджують, що нова ціна є необґрунтованою та завищеною. У кількох містах України відбулися протестні акції. Але через те, що вони були організовані конкретними політичними силами, до них віднеслися скептично. Однак активісти піднімали справді важливі проблеми. Гасло масової акції «Ростуть тарифи – багатіють олігархи» профспілки вважають правдивим.
- Повідомлення про те, що система субсидій дасть можливість знівелювати негативний вплив зростання цін, є глибоко сумнівним. Система субсидій не виправдовує себе. Це елементарне перекачування грошей з бюджету в кишені олігархів. Причому житлово-експлуатаційні організації, газовики, тепловики не отримують повернення коштів за системою субсидій. Наприклад, Чортківському водоканалу держава винна близько мільйона гривень. Через це працівники підрозділу вже півроку не отримують зарплати. Тобто відбувається окозамилювання: про одне говоримо, інше робимо і принципово замовчуємо. Заява віце-прем’єр-міністр України Павла Розенка про те, що тарифи переглядатися не будуть, а селянам треба відмовитися від газу і вдатися до альтернативних джерел, знаходиться на межі урядового цинізму. Це є викликом для суспільства. Влада стверджує, що має  бути одна ціна для населення та промисловості. Мовляв, такий механізм працює в усьому світі. Але ось у США, наприклад, діють диференційовані ціни для різних категорій споживачів. На територіях з холодним кліматом нижчі ціни на газ. Там, де тепліше, навпаки – вищі, - стверджує Андрій Присяжний.
Профспілки кажуть, що вже мали досвід спору з урядом у юридичній площині і це не принесло позитивного результату для громадськості. Знову вдатися до такого механізму було б марною тратою часу, тому профспілки закликають громадськість вдатися до народного спротиву. Цей радикальний метод – єдиний шанс дати зрозуміти владі, що потрібно враховувати думку народу, а не викачувати з нього останнє.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
156