Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Благодійні внески при поступленні до тернопільських дитсадків вимагати заборонено

Благодійні внески при поступленні до тернопільських дитсадків вимагати заборонено

09.05.2016, 22:00
Тернополяни поскаржились на сайт міськради, що в одному з садків міста з батьків вимагають сплатити від 400 до 800 грн – при поступленні дитини у навчальний заклад. Ольга Похиляк стверджує: з батьків не мають права вимагати.
Однак, якби хто хотів допомогти садочку, де навчатиметься дитина, – освітяни тільки вітатимуть таке і дякуватимуть батькам, хто допоміг закладові, пише 20 хвилин.
Мене цікавить, чому, коли виділили на садочки гроші (щоб не збирали з батьків), завідуюча садочку добровільно-примусово при вступі дитини збирає добровільні внески, - написала тернополянка у розділі «Питання-відповіді» на сайті міськради. - До 01.0.2016 р. сказала кожному від 400-до 800 грн. кинути на певний рахунок. Коли це все закінчиться? Чому на неї нема ніякої управи і вона нікого не боїться?
В управлінні освіти кажуть, що не надто довіряють подібним повідомленням. Адже його залишив анонімний користувач, не назвавши своїх даних. Тому, навіть уточнити інформацію ні в кого.
- На нарадах я це питання регулярно піднімаю, - каже начальник управління освіти і науки міськради Ольга Похиляк. – Ніхто і нікого не примушує і не може примушувати здавати гроші при поступленні дітей! Але - це суто моя думка, - хто має можливість і бажання допомогти коштами закладові, де навчатимиться його дитина, - будемо тільки вдячні.
Суми, виділеної міськрадою, вистачає на найнеобхідніше – роздатковий матеріал, ті ж предмети гігієни, кажуть чиновники. На 80% у садках міста поміняли вікна. На глобальніші ремонти чи техніку, на поповнення матеріально-технічної бази грошей не вистачає.
- Якщо у когось вимагають - нехай звертаються до нас, в управління освіти, - каже Ольга Похиляк. – Однак, ми щиро дякуватимемо за будь-яку добровільну допомогу. Хочу нагадати всім: ми зараховуємо дітей, згідно з реєстрацією, а не через кошти, які сплатили батьки. До садків беремо всіх без винятку!
Якщо заклад переповнений, як, скажімо, у дитсадку №33 на «Канаді», освітяни кажуть, що готові запропонувати батькам альтернативу. Адже у садках, розташованих неподалік, відкрили нові групи з екстра-умовами.
Нагадаємо, міська рада виділила 3,5 млн грн на потреби шкіл і садочків. Це передбачено у змінах до бюджету міста на 2016 рік. Діє сувора заборона збору коштів з батьків на будь-які потреби закладів освіти. Чиновники прописали статтю «поточні видатки для дошкільних навчальних закладів та загальноосвітніх шкіл».
Як заявили у міській раді, мета виділення цієї суми полягає в тому, щоб у батьків перестали брати кошти на будь-які дрібні побутові потреби. Є розпорядження міського голови від 9 березня про сувору заборону збирати будь-які кошти з батьків для потреби навчальних закладів.
Міськрада виділила кошти з розрахунку 100 грн на одну дитину. Відповідно, допомога, яку отримує заклад, буде залежати від кількості учнів у школі, або вихованців у садочку. Отримані суми з міської казни, як правило, витрачають на відкриття нових груп та садочків, ремонти дахів, системи водо- і теплопостачання у навчальних закладах тощо.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
228