Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Чому в Тернополі не влаштовують передсвяткові знижки на продукти?

Чому в Тернополі не влаштовують передсвяткові знижки на продукти?

07.05.2016, 18:05
У Тернополі ціни перед святами зростають, а в цей же час у країнах ЄС та США є передсвяткові знижки. Так, у нашому місті особливо подорожчали м'ясо та овочі. Тенденція до підняття цін на споживчі товари перед державними та релігійними святами останніми роками на Тернопіллі стала вже традицією.
- Ціни за останні декілька днів досить суттєво зросли, - розповідає пенсіонер Ярослав Чорнобай. - До прикладу, я щойно купив сир по 50 грн, а ще недавно купував по 26 грн. У чому причина зростання ціни, я не знаю. Знаю, що пенсія має збільшитися, але ж доплатять копійки. Якщо ще доплатять... У нас ще такого не було, щоб перед святами ціни на продукти знизили, додає Валерія Іваненко, яка прийшла на ринок за овочами. Таке враження, що останню сорочку хочуть з тебе здерти, - продовжує вона.
- Овочі зросли за останні декілька тижнів на 30, а то і 40%. А свинина подорожчала на 20-30 гривень. Єдине, що національний продукт — сало — не подорожчав, більше того, деякі продавці знизили ціну, каже 20 хвилин ще один покупець Тарас Шлапак. Напевне, тому, що сало купувати стали менше, - додає він.
Тернополяни скаржаться, що ціни на деякі овочі за тиждень до Великодня зросли на 10-15 грн. Як так може бути, щоб огірки коштували 25-27 гривень, а тепер 40? - скаржиться тернополянка Оксана. – Те саме - з помідорами та молодою капустою.
Продавчиня одного із овочевих прилавків Олександра каже, що високі ціни - явище тимчасове, бо після свят їх знизять. Підняття цін легко пояснити: аби більше здерти з людей, - жартома додає жінка. За словами продавчині фруктів Оксани Патоли, її товар не подорожчав. Ціни на яблука, апельсини та банани залишилися без змін, - каже тернополянка.
Щодо курятини, то продавці запевняють, що її вартість зросла лише на 5 грн і становить 55 грн/кг. Це сезонне підвищення цін. Уже за місяць куряче м’ясо подешевшає і така ціна буде на все літо.
За кордоном - знижки до 50%
А от за кордоном для покупців організовують передсвяткові знижки, розповідають тернополяни, які нині живуть у різних країнах. Житель міста Брно, що у Чехії, Сергій Гулей розповів “RIA плюс”, що там перед усіма святами вартість продуктів завжди знижується. До прикладу, на овочі, фрукти та курячі яйця у середньому від 20-40%, максимальна знижка на м’ясо - 20%. Якщо говорити загалом про роздрібні ціни на продукти, то у Чехії за останні два роки вони суттєво зросли, майже удвічі, - розповідає пан Гулей. – Та за останніх півроку ціни не збільшували, крім того, щотижня відбуваються акції на різні продукти, переважно на овочі та фрукти. Ліля Вареник, яка зараз проживає у Чикаго (США), каже, що у магазинах їхнього міста час від часу є знижки на продукти, і не лише перед святами. Однак найбільші знижки - перед Різдвом та Днем подяки. А якщо термін придатності продуктів добігає кінця, їх розпродують з 50% знижкою - каже вона.
Прагнення більшого заробітку
Економічний експерт Світлана Хрупович каже, що є дві основні причини, чому в нас ціни на продукти перед святами зростають. Основна причина досить банальна - бажання більше заробити. Такі свята, як Новий рік, Різдво чи Пасха, є єдиною реальною можливістю непогано заробити, особливо для дрібних продавців, які торгують на ринку. Інша ситуація - з великими торговельними мережами, які беруть товари великими гуртовими партіями. Яку б націнку керівництво великих мереж супермаркетів на товари не поставило - витрати свої покриють, - каже науковець. - Тобто вони мають можливість робити знижки на продукцію. Чому їх не роблять? Це вже інше питання. Інша причина, як каже Світлана Євгенівна, збільшення цін перед Великоднем - очікування. Тобто люди знають, що має відбутися заплановане урядом збільшення мінімальної заробітної плати та пенсії. Це і є очікування того, що доходи населення та споживчий кошик зростатимуть. У бюджетників та пенсіонерів дохід зросте, - розповідає тернополянка. - Та люди цього доходу ще не отримали, а продавці ціни на продукцію вже починають збільшувати.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
152