Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Безпритульні собаки почали масово нападати на тернополян

Безпритульні собаки почали масово нападати на тернополян

07.05.2016, 11:00
Тернопіль став третім містом в Україні, яке, близько десяти років тому, збудувало стерилізаційний центр для собак, працює він у  Дичкові. Подробиці дивіться далі у нашому сюжеті.
Безпритульних собак у нашому місті чимало, як і скарг на них. Тернополяни навіть подають петиції із проханням прибрати тварин з вулиць. Міська влада намагається вирішити проблему гуманно, відповідно до законодавства.
– Скажу відверто, останній час в нас посилилася кількість укусів, особливо по поштарях. І ми цих собак виловлюємо, але все, що ми можемо зробити – це стерилізувати, поставити кліпсу, що вона стерилізована, привити, так, зробити прививочку і відпустити на це саме місце, – начальник відділу благоустрою та екології міського управління ЖКГ ОЛЕГ СОКОЛОВСЬКИЙ.
Служба відлову забирає ще не стерилізованих собак з вулиці і приводить в центр у Дичкові. За місяць тут стерилізують більше півсотні собак. Чотирилапих також обробляють від паразитів і щеплюють від сказу, передає ІНТБ
ОЛЕГ СОКОЛОВСЬКИЙ, начальник відділу благоустрою та екології міського управління ЖКГ: «І справа у тому, що якби ми не стерилізували, все рівно іде міграція, тобто іде перемішання тварин і приходиться стерилізувати практично всіх собак області. Зрозуміло, що бюджетом це не передбачено, а цього року 780 тисяч,це є невеликі кошти, але для міста достатні. Но для області це копійки. І получається, що місто Тернопіль стерилізує всю область».
У стерилізаційному центрі собаки перебувають від двох тижнів до місяця, поки не відновляться після операції. Після чого тварин відвозять на місце вилову і відпускають, оскільки відповідного притулку у Тернополі немає, проте є вийнятки.
Попри те, що притулок тимчасовий, деякі собаки стали його постійними мешканцями. Шарік  пережив три ампутації і живе вже тут більше півтора роки, проте не втрачає надії знайти свого господаря.
КОСТЯНТИН ШВЕД, працівник стерилізаційного центру: «Вольєрів наразі діючих є одинадцять плюс два, так як карантин, там ще два відсіки є. Доставили нових дев’ять вольєрів. Карантин, фактично, привозять собак з покусу, мусить відбути 10-12, до двох тижнів відбути карантин під наглядом лікаря. Якщо все в порядку випускають його, пробуємо прилаштувати».
Допомагають шукати нових господарів для тимчасових мешканців центру і волонтери.  Хоча знайти дім для безпритульних собак – не просто. Переважно люди хочуть взяти собі маленьких, здорових і породистих тварин.
КОСТЯНТИН ШВЕД, працівник стерилізаційного центру: «Даємо оголошення в Інтернет, дівчата волонтери дають, пробуємо прилаштувати. Ну старших ніхто не хоче, молодші скоріше йдуть».
ЯНА ОНИЩЕНКО, волонтер ГО «Ноїв ковчег»: «Але є випадки, що на оборот кажуть, що в мене там старша бабця, її немає часу коли доглядати за маленьким і просять, що можуть бути вже півроку часу, трошки більше».
У Тернополі волонтери допомагають безпритульним собакам уже майже десять років. За цей час назбирали чималу колекцію різних історій.
 ІННА ВОВК, волонтер ГО «Ноїв ковчег»: «Був такий випадок, що наша Вірочка возила собачку аж в Чернігів. Так, от люди захотіли з Чернігова і вона, вона настільки віддана своїй справі, настільки любить тваринок і настільки хоче допомогти, і прилаштувати якнайкраще, що вона сіла на маршрутку і поїхала в Чернігів, і тою ж маршруткою повернулася назад».
Кожна тварина – нова історія, розповідають волонтери. Проте зізнаються, не раз були шоковані людською жорстокістю. Наприклад, ось цю собаку, після укусу дитини, привезла служба відлову. Як з’ясувалося пізніше, розповідають волонтери, тварина напала, бо захищалася. Дівчинка била її палицею. Мешканці будинку навіть збирали підписи, аби собаку повернути назад. Буває дістається тваринам не лише палкою, а й сокирою. Під ворота центру підкинули собаку без передньої ноги, ветеринар запевнив – відрубана, пригадують волонтери.
ІННА ВОВК, волонтер ГО «Ноїв ковчег»: «Ну от остання наша історія. Забрали в нас, один такий дуже достойний чоловік, забрав собачку без передньої лапки, собака-ампутант. Дуже він був нею зацікавлений».
 ЯНА ОНИЩЕНКО, волонтер ГО «Ноїв ковчег»: «Він вернувся з АТО. І попросив: «Дівчата, я заберу». Почнемо з того, що він в нас, десь сім місяців тому взяв цуценятко, дівчинку, що люди переважно бояться брати дівчаток, він взяв цуценятко дівчинку – Мартуся дивимося. А він каже: «Я тоже у вас її брав». І він взяв зараз Руночку, вчора якраз скинув фотографію, які вони щасливі і довольні».
Дівчата пригадують чимало історій із щасливим фіналом, кажуть багато людей намагається допомогти. Часто ті, хто не можуть взяти тваринку додому, підтримують мешканців центру у Дичкові фінансами або харчами.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
158