Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → У Тернополі можна побачити підпільну графіку ОУН-УПА

У Тернополі можна побачити підпільну графіку ОУН-УПА

22.01.2016, 21:00
Фотохроніка ОУН-УПА, світлини в’язнів радянських таборів та тюрем, листівки, виконані учасниками визвольного руху, копії документів та повстанські бофони – усе це всі охочі можуть побачити у Тернопільському краєзнавчому музеї.
Ініціатор виставки, історик-дослідник Нестор Мизак вважає: зібрані експонати – свідчення того, що повстанська боротьба була загальноукраїнським явищем. А друкована продукція відігравала у ній не останню роль, передає ІНТБ
НЕСТОР МИЗАК, доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича: «У містечку Товстому діяла повстанська підпільна друкарня, яка діяла до 50-х років. З цієї друкарні розходилися підпільні друковані матеріали далеко на схід: Хмельницька область, Житомирська, Київська область, і туди далі. Більшовики шукали і не могли ніяк знайти. Лейтенант Мерзлікін такий був, начальник МГБ, казав: «Нам одна листівка більше вартує, як 10 бандерівців якби вбили». Вони так боялися цієї продукції, яка роз’яснювала людям, за що борються повстанці».
Загалом на виставці представлено кількасот експонатів. Втім, це, каже Нестор Мизак, – лише невелика частина з усієї колекції, зібраної ним приблизно за два десятиліття.
НЕСТОР МИЗАК, доктор історичних наук, професор ЧНУ ім. Ю. Федьковича: «Знайшли ці листівки, фотографії, знаходились як у архіві, так і  в приватних людей. Здавалося, що вже нічого не може бути, вже все забуто, затерто, і тому подібне. А ми знайшли дуже багато. А також дуже зберігає наша багата українська земля. Бідони, які сьогодні знаходимо, архіви, в землі закопані, дуже багато нам дали матеріалу». 
Також на виставці представили графіку Заслуженого художника України Івана Балана та книги самого Нестора Мизака, присвячені темі національно-визвольної боротьби. Раніше з виставкою вже ознайомилися мешканці Чернівецької області та Борщівщини. Тернополяни ж зможуть оглянути експозицію протягом двох місяців.

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
335