Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Die Welt: Путін б'є по долару, скуповуючи золото

Die Welt: Путін б'є по долару, скуповуючи золото

26.02.2016, 15:54
Президент Росії Володимир Путін скуповує золото - не привертаючи до цього великої уваги, але діючи при цьому з розмахом: тільки в січні золоті резерви країни зросли на 20 тонн - такого не було вже давно, пише Die Welt.
Тепер вони складають понад 1300 тонн. У фінансовому секторі холодна війна вже давно почалася, констатує видання.
Своїми діями Путін прагне підірвати міць США і Європи.
"Хто купує золото, той заважає домінуваннє західних валют. У цьому і полягає його розрахунок. За ним ховається - ні більше, ні менше - претензія на світове панування. Економічних причин збільшувати власні резерви у Росії практично немає: вона знаходиться в дуже тяжкій - з 1990-х років - економічній кризі, рубль постійно втрачає в ціні, через що в країні кожен зайвий долар повинен бути на рахунку", - пише Die Welt.
Видання відзначає, що Путін нарощує золоті запаси, щоб стати незалежним від долара.
Росія прагне захиститися від криз
Росія в останні роки вплутувалася в численні збройні конфлікти і в цій ситуації золото є для Путіна страховкою. Цей метал шанують і цінують у всьому світі, і при цьому його кількість неможливо збільшити штучно.
"Держави, які купують золото, втрачають частину ліквідності, тому що від злитків неможливо позбутися так само легко, як від акцій. Крім того, злитки не приносять доходу у вигляді відсотків. Але зате монетарне золото може убезпечити свого власника від перепаду курсів на світовому валютному ринку . Таким чином, золото може стати для Росії захистом від криз ", - пише видання.
Скупка золота може бути свідченням того, що Путін і надалі буде проводити агресивну зовнішню політику, вважає Die Welt: "Адже навіщо комусь, хто вірить в мир, збільшувати запаси "кризових резервів"?".
Примітно, що і інші країни, що входять в сферу впливу Путіна, наповнюють свої сховища золота. Казахстан, який є членом створеного Росією Євразійського економічного союзу, закуповує золото протягом вже 40 місяців поспіль.
Зазначимо, влітку минулого року Die Welt писала також про золотовалютні резерви Росії. Тоді видання стверджувало, що Росія втратила приблизно 15 мільярдів доларів через ідеологічно вмотивовані спроби Кремля знизити роль валюти США.
17 липня 2015 Народний банк Китаю вперше з 2009 року опублікував дані про резерви золота. Згідно з ними, Китай обігнав Росію за обсягом золотого запасу, посівши п'яте місце в світі.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
124