Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Електронні сигарети знищують клітини легенів - вчені

Електронні сигарети знищують клітини легенів - вчені

30.12.2015, 15:47
Група вчених з університету Каліфорнії в Сан-Дієго (США) довела, що кількість канцерогенів і шкідливих речовин, яка виділяється під час куріння електронних сигарет, відповідає показнику в звичайному тютюновому димі. Докладні результати дослідження викладені в Oral Oncology.
Відповідно до думки вчених, e-сигарети вбивають клітини легенів і пригнічують функціональність інших систем подібно до звичайних сигарет.
Таких висновків дослідники дійшли під час спеціальних експериментів, коли вони спостерігали за тим, як активні речовини найпопулярніших моделей електронних сигарет і рідин-наповнювачів впливають на культури легеневих клітин.
У підсумку з'ясувалося, що до смерті клітин призводять навіть нібито "нешкідливі" безнікотинові електронні сигарети. У випадку з нікотиновими наповнювачами показник смертності був лише трохи вищим.
За словами вчених, це пояснюється тим фактом, що під час вигоряння рідини людина крім нікотину вдихає формальдегід і різні шкідливі ароматичні добавки на кшталт диацетилу, що має канцерогенний ефект.
Раніше вчені з Гарварду з'ясували, що діацетил в електронних сигаретах сприяє розвитку важкого облітерального бронхіоліту.
Електронні сигарети можуть бути смертельно небезпечні для дітей – вчені
Накопичення цих речовин призводить до "поломки" у клітинах ДНК та запуску їх апоптозу, після якого клітини повністю руйнуються.
Дослідники на цей момент продовжують порівнювати ефект від різних виробників електронних сигарет з метою зрозуміти, які з них завдають найбільшої шкоди організму і чи є безпечні аналоги.
Нагадаємо, раніше вчені з Пенсільванського університету виявили в димі електронних сигарет вільні радикали.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
306