Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Лавров: США визнали Україну неплатоспроможною

Лавров: США визнали Україну неплатоспроможною

07.12.2015, 20:26
Відмовившись надати гарантії в рамках запропонованої Росією реструктуризації боргу України, США фактично визнали відсутність перспектив відновлення її платоспроможності, заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров в інтерв'ю Інтерфаксу.

У грудні Україна повинна погасити євробонди на $ 3 млрд, розміщені в 2013 році на користь Росії. Київ запропонував Москві реструктуризацію цього випуску на загальних умовах з утримувачами комерційних зобов'язань, РФ відмовилася обговорювати цей варіант, наполягаючи на суверенному, а не комерційному характері боргу.
У листопаді Росія запропонувала свій варіант: розстрочка виплати на три роки (по $ 1 млрд в 2016-2018 роках) за умови гарантії з боку США, ЄС або міжнародного фінансового інституту. У суботу Мінфін РФ повідомив, що уряд США офіційно відмовив у гарантії за зобов'язаннями України.
"Ми були готові піти на реструктурування заборгованості України в $ 3 млрд на набагато більш вигідних умовах, ніж ті, про що просив нас МВФ. Але ці умови, які розтягують виплату не на один рік, а на три роки і рівномірними частками, звичайно, були сполучені з тим, що ці платежі від України мали б гарантувати ЄС, США та МВФ або першокласний міжнародний банк.
Нам було в цьому відмовлено. Тим самим Сполучені Штати, офіційно відмовившись від пропонованої схеми, розписалися в тому, що вони не бачать ніяких перспектив відновлення Україною своєї платоспроможності", - заявив Лавров.

У вівторок виконавча рада МВФ розгляне питання про зміну політики організації щодо країн, що мають заборгованість перед офіційними кредиторами. Зараз політика кредитування МВФ виключає можливість надання фінансування країні-члену фонду, що має заборгованість перед офіційним кредитором.
Зняття цього обмеження дозволить МВФ продовжити кредитування України за чинною програмою розширеного фінансування, навіть якщо Київ опиниться в дефолті перед Росією за випущеними в 2014 році єврооблігаціями на суму в $ 3 млрд.
За словами Лаврова, вищеописана реформа МВФ підстроєна виключно під Україну, і вона може "закласти міну уповільненої дії під всі інші програми" фонду.
"Суть цієї реформи зводиться до наступного: оскільки Україна політично важлива, а важлива вона тільки тому, що виступає проти Росії, тому для України в МВФ готові зробити все, чого досі ні для кого не робили, і ситуацію, яка на 100% повинна означати дефолт, будуть розглядати як ситуацію, що дозволяє МВФ фінансувати Україну", - зазначив міністр.
Як повідомляв Корреспондент.net, 16 листопада Росія запропонувала Україні реструктурувати борг в три мільярди доларів, дозволивши погашати по мільярду в 2016-2018 роках за умови надання гарантій по ньому від влади США або ЄС, або одного з міжнародних фінансових інститутів.
У Росії відповіді чекали до 8 грудня. 30 квітня в Мінфіні України заявили, що ще не отримували будь-які офіційні пропозиції від російської сторони щодо боргу.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
186