Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → У Росії ученого засудили за шпигунство на Україну

У Росії ученого засудили за шпигунство на Україну

04.12.2015, 17:55
Міський суд Санкт-Петербурга засудив до 8 років позбавлення волі відставного капітана першого рангу Владислава Нікольського, якого звинувачували у шпигунстві на користь України, повідомляє Інтерфакс.
Суд у закритому режимі визнав Нікольського винним у держзраді у формі шпигунства, підбурюванні до зловживання службовим становищем і контрабанді. Йому призначено покарання у вигляді позбавлення волі на 8 років з позбавленням права займатися торгівельною діяльністю, пов'язаною з кораблебудуванням.
Справа спочатку була порушена за ст. 226.1 (контрабанда матеріалів оборонного призначення). У справі, крім Нікольського, проходили ще дві людини: співробітник 51-го Центрального конструкторсько-технологічного інституту судноремонту В'ячеслав Родіонов і представник Феодосійського виробничого об'єднання "Море" Василь Чорний.
Питання стосувалося передачі Україні технічної документації на десантні кораблі на повітряній подушці з проекту №12322 - "Зубр". Як стверджує слідство, це допомогло Києву організувати для Китаю випуск десантних кораблів за проектом №958 "Бізон", які незначно відрізняються від "Зубрів". У правоохоронних органах вважають, що за секретні відомості замовник заплатив 200 тис. доларів.
Чорний помер під час слідства через тяжку хворобу. Родіонов пішов на догоду слідству і домігся розгляду справи в окремому порядку, після чого в січні 2014 року був засуджений до 6 років умовно. Нікольському ж було пред'явлено додаткове обвинувачення у держзраді, оскільки серед переданих ним матеріалів був каталог стандартів до військових кораблів, що має гриф секретності.
Раніше Нікольський вже притягувався до кримінальної відповідальності. У 2008 році він був засуджений до року колонії за спробу видати 16-сторінкову брошуру "Що робити зараз (програма-мінімум для російської людини)", що, за рішенням суду, була визнана екстремістською.
Нагадаємо про те, що в жовтні в Росії чоловікові дали 12 років за шпигунство на Україну. Чоловік нібито здійснював розвідувальну діяльність на території Брянської області: збирав відомості, що становлять державну таємницю.
Професор, доктор технічних наук Владислав Нікольський з 1977 року служив у 1-му ЦНДІ міністерства оборони (нині НДІ кораблебудування і озброєння ВМФ), що займається теоретичними питаннями проектування, будівництва і експлуатації бойових кораблів і підводних човнів. У відкритій пресі почав публікуватися з 1985 року. Він відомий як автор цілої серії високопрофесійних робіт з історії радянського військового кораблебудування. Найбільшою з них є класична монографія "Військово-морський флот СРСР 1945-1991 років", яка була написана у співавторстві з іншим співробітником 1-го ЦНДІ Володимиром Кузіним і вийшла в 1996 році.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
142