Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВ світі → Як росіяни вбивають одне одного в Сирії - FP

Як росіяни вбивають одне одного в Сирії - FP

04.12.2015, 17:24
Боротьбі з тероризмом президент Росії Володимир Путін присвятив більшу частину свого недавнього звернення до Федеральних зборів.
Він вкотре наголосив на необхідності стримування терористів у Сирії, щоб вони не добралися і до самої Росії.
Ці заяви стають особливо актуальними, враховуючи зростання кількості росіян серед бойовиків "Ісламської держави". Причому ІДІЛ активно включилася в пропагандистську війну з Москвою, все частіше демонструючи ролики зі стратою росіян.
Американське видання Foreign Policy розповідає про одну з таких страт і значення для Росії протистояння з ісламістами.
Інформаційна атака ІДІЛ
Російськомовний бойовик «Ісламської держави» стоїть на кам'янистому березі з великим ножем в руках. Перед ним на колінах стоїть чоловік у помаранчевому комбінезоні.
Бойовик погрожує російському президенту Володимиру Путіну, а потім спокійно обезголовлює свого бранця.
«О, російський народе, ти не знайдеш спокою у себе вдома», - говорить людина на відеозаписі, опублікованому в середу «Ісламською державою».
Даний відеозапис надала SITE Intelligence Group, яка стежить за діяльністю терористів онлайн.
«Ми будемо вбивати твоїх синів за кожного юнака, убитого тут, - продовжує він, - і ми будемо підривати твої будинки за кожен будинок, який ти знищуєш тут».
Похмура сцена вбивства знята в самому кінці відеозапису, який триває сім з половиною хвилин. Це останні з відеокадрів, на яких бойовики вбивають беззбройних заручників.

Минулого місяця Сполучені Штати за допомогою безпілотника завдали удару по британському бойовику з «Ісламської держави» Мохаммеду Емвазі, більш відомому на прізвисько «джихад Джон». Є підстави вважати, що бойовик був убитий.
Емвазі з'являвся на багатьох відеозаписах, подібних до того, що був оприлюднений в середу. Він перерізав горло західним журналістам і співробітникам організацій допомоги, в тому числі, американцям Джеймсу Фоулі і Стівену Сотлоффу.
Ці записи поклали початок фірмовому стилю ІДІЛ, який таким моторошним способом документально підтверджує жорстоку смерть своїх бранців, зазвичай одягаючи їх в помаранчеві комбінезони.
Нова жертва
В інтерв'ю на початку відеозапису 23-річний Магомед Хасан повідомляє, що він народився в Чечні, називає свою точну адресу, і що керівництво російських спецслужб відправило його на підконтрольні ІДІЛ території виявляти бойовиків з кавказького регіону, які мають намір повернутися до Росії для здійснення терактів.
Він стверджує, що регулярно зв'язувався з російською розвідкою, передаючи інформацію про таких бойовиків, проте щонайменше двоє з тих, хто планував повернутися додому, були вбиті на території ІДІЛ ще до повернення.
За словами Магомеда, сили безпеки «Ісламської держави» заарештували його незабаром після того, як він поінформував зв'язкового з російської розвідки про необхідність звернути увагу на студента-медика, чиє місцеперебування залишилося невідомим, оскільки цей момент запису був стертий.
Достовірність встановлена
Глава Чечні Рамзан Кадиров упізнав і в ката ІДІЛ і в жертві росіян.
Так, Кадиров підтвердив, що страченим в Сирії є 23-річний Магомед Хасієв з Грозного. За його словами, до серпня 2012 року Хасієв носив ім'я Євген Юдін. Він народився в селі Юшков Каслінського району Челябінської області. Згодом його усиновила мешканка Чечні.

У його вбивці російські ЗМІ впізнали 28-річного росіянина Анатолія Землянку з Ноябрська (Ямало-Ненецький округ), який перебуває у федеральному розшуку. Нібито він приєднався до ІДІЛ в 2013 році.
"Гаданий вбивця впізнаний як житель Ноябрська, росіянин за національністю", - написав у свою чергу Кадиров, не уточнюючи прізвища.
Вихідці з Росії в ІДІЛ
У вересні Королівський інститут міжнародних відносин Чатем-Хаус опублікував довідку про зустріч експертів, присвячену бойовикам з Північного Кавказу і з Центральної Азії. Згідно з їхніми оцінками, в Сирії в лавах ІДІЛ перебувають приблизно 2500 росіян.
Деякі з них воюють, а деякі займають адміністративні посади. Це в десять з лишком разів більше, ніж в 2012 році, коли росіян в Сирії було всього близько 200 осіб.
Москва хвилюється
Зростання кількості росіян, котрі вступають до лав ІДІЛ, викликає тривогу в Москві, яка різко активізувала свою авіаційну кампанію в Сирії після того, як це угрупування підірвало російський авіалайнер в небі над Синайським півостровом, знищивши 224 людини.
EPA
Путін за світову антитерористичну коаліцію
Російська влада також стурбована тим, що деякі бойовики, які виїхали до Сирії та Іраку, можуть повернутися додому, щоб здійснювати теракти, подібні до тих, що були скоєні минулого місяця в Парижі.
Знятий у середу на відео бойовик сказав, що російські авіаудари тільки посилили «впевненість і рішучість» ІДІЛ.
«Послухай мене, собако Путін, послухайте мене, його послідовники. Режим бомбив нас до вашої появи. Тоді нас бомбила Америка та її боягузливі союзники, а тепер бомбите ви. Але все, що ви робите в ході бомбардувань, це вбиваєте мусульманських дітей, жінок і старих», - говорить терорист.
ІДІЛ вже не вперше публікує відео із заявами про те, що страчує російських шпигунів. У січні з'явився запис казахської дитини, яка впритул розстріляла двох чоловіків, які назвалися російськими агентами.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
172