Відео ролики » FT: Держпапери України виявилися найбільш дохідними


16:02 от admin
Вкладення в держоблігації України, Росії та Греції цього року виявилися, на загальний подив, найбільш вигідними для інвесторів, повідомляє в середу The Financial Times з посиланням на дані агентства Bloomberg і Bank of America Merrill Lynch.
У році, що минає, прибутковість інвестицій за українськими бондами склала 37,9%, за російськими паперів - 31,85%, а по грецьких - 27,27%.


Однією з ключових причин настільки "запаморочливого" прибутку за держпаперами цих трьох країн є те, що вони всі почали рік з дуже високими рівнями ризику. А держоблігації України та Греції почали торгуватися в 2015-му на тлі надзвичайно високих рівнів через загрозу дефолту.
На тлі напружених переговорів країн про їх державні борги прибутковість українських бондів у квітні досягла піку в 48%, тоді як процентна ставка грецьких паперів виросла до 20,47% у липні.
У ці періоди інвестори були стурбовані високою ймовірністю втрат в обох країнах, проте в результаті переговори завершилися позитивно, що призвело до зростання котирувань облігацій України та Греції, пише видання.

Росія почала цей рік у розпалі валютної кризи, низьких цін на нафту, санкцій і відтоку капіталу, в результаті чого прибутковість держпаперів піднімалася вище 16%, чого не спостерігалося з моменту фінансової кризи 2008-2009 рр.
Хоча ціни на нафту і продовжили падіння, рубль виявився більш стійким, ніж припускали аналітики, а наслідки санкцій для економіки РФ виявилися менш значними, ніж очікували експерти. У той же час відтік капіталу з країни ослаб, а ціни на російські акції та облігації виросли.
Незважаючи на те, що українські і грецький держборг сприяли високому прибутку за облігаціями після запобігання дефолту, обидві країни, як і раніше, стикаються з серйозними економічними труднощами, пише видання.
Фондові індекси України та Греції знизилися в цьому році на 38,2% і 24,6% відповідно. З іншого боку, російський фондовий індекс ММВБ за рік виріс на 23%.
Нагадаємо, за даними щорічного дослідження інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні, українська гривня завершує рік в трійці найбільш слабких валют.

"korrespondent.net"