Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВідео ролики → Через імпорт з РФ зупиняють українські електростанції - експерт

Через імпорт з РФ зупиняють українські електростанції - експерт

09.11.2015, 17:49
Через імпорт електроенергії з Росії зупиняють блоки українських електростанцій. Про це заявив голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.
"Україна планує продовжити практику закупівлі електроенергії в Росії. Тобто ми хочемо закуповувати той продукт, який у нас весь час був в профіциті, і який ми експортували, у тому числі в Росію. А зараз хочемо закуповувати там. Це цілеспрямована політика, спрямована на знищення українського виробника", - сказав він.
На думку Боровика, Україна знищує свій енергетичний сектор і посилює залежність від Росії. "Сьогодні на українських електростанціях є вугілля, і вони можуть виробляти електроенергію. Проте вироблення обмежують на догоду імпортному контракту з Росією, дію якого хочуть продовжити ще на 2016 рік", - зазначив він.
Відзначимо, вночі 5 листопада Укренерго віддав команду Придніпровської ТЕС опустити блоки нижче мінімального складу.
Боровик вважає, що в Україні має діяти принцип пріоритетною завантаження своєї генерації, а імпортувати потрібно за залишковим принципом, якщо в енергосистемі утворився дефіцит. "Замість того, щоб дати роботу українському виробнику, який платить зарплати і податки до бюджету, ми виводимо гроші з країни і годуємо агресора", - говорить він.
Україна скоротила експорт електроенергії в жовтні
Через імпорт простоюють близько 10 блоків українських електростанцій. З початку 2015 імпортовано 2,2 млрд кВтг. Втрати вітчизняної генерації становлять близько 1,5 млрд грн.
Як повідомлялося, в листопаді Росія підвищила ціну закупівлі електроенергії для України на 3,3% в порівнянні вереснем 2015. Російський постачальник Інтер РАО за 9 місяців 2015р. наростив експорт електроенергії на 40% і збільшив рентабельність поставок. 58% приросту забезпечили постачання електроенергії в Україну. Імпорт електроенергії здійснюється на умовах 100% оплати.
Тему імпорту електроенергії в Міненерговугілля просуває Олександр Светелик.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
163