Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаВідео ролики → Google присвятив дудл актрисі і винахідниці Хеді Ламарр

Google присвятив дудл актрисі і винахідниці Хеді Ламарр

09.11.2015, 12:03
Сьогодні, 9 листопада, Google випустив новий дудл на честь 101-го року від дня народження відомої актриси і винахідниці Хеді Ламарр.
Крім акторської кар'єри, в роки Другої світової Хеді Ламарр запатентувала систему управління торпедами, а також секретні системи зв'язку, які зараз використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.
Актриса народилася у Відні, першій столиці Австро-Угорської Імперії, в сім'ї львівського єврея Еміля Кіслера та угорської єврейки Гертруди Ліштвіц. Її дитинство припало на роки Першої світової війни, а школа - на післявоєнну кризу. У 16 років дівчина назовсім покинула дім, щоб стати актрисою.
За свою кар'єру вона знялася в 55 фільмах, серед яких популярні "Алжир" (1938), "Леді в тропіках" (1939), "Ризикований експеримент" (1944), а також картина Сесиля де Мілля "Самсон і Даліла" (1949) .
Всесвітньо відомою Ламарр стала після того, як зіграла роль у фільмі Густава Махато "Екстаз" (1933). Фільм став першим в історії повнометражного кінематографа, в якому була продемонстрована сцена з оголенням, яка тривала близько 10 хвилин. Кадри, на яких оголена Ламар купається в лісовому озері, в 1993 році стали чимось абсолютно неймовірним для кіно тих часів.
Під час Другої світової війни Ламарр проявила себе як вчений і разом зі своїм другом композитором Джорджем Антейл запатентувала систему управління торпедами, а також секретні системи зв'язку, що включають передачу помилкових каналів на різних частотах. У той час ці патенти не були реалізовані, але потім стали основою для зв'язку з розширеним спектром, і сьогодні використовуються всюди: від мобільних телефонів до Wi-Fi і GPS.
Винахід прийняли в бюро патентів, однак американський флот відкинув проект через складність в реалізації. Через півстоліття саме на системі "стрибаючих частот" або "псевдовипадкової перебудови робочої частоти" утворилися такі види передачі даних, як мобільний зв'язок GSM і Bluetooth.
У 1997 році Хеді Ламарр офіційно нагородили за відкриття - актриса відмовилася з'явитися на церемонію і лише передала аудіозапис свого вітального слова.
На честь актриси 9 листопада названий Днем винахідника в багатьох німецькомовних країнах.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
150