Суспільство » Миші-полівки здатні проявляти співчуття - вчені


09:17 от admin
Учені в ході дослідження виявили, що степові полівки здатні втішати своїх родичів, які почуваються напружено. Ймовірно, причиною тому є окситоцин, відомий як "гормон любові".
До цього моменту вчені зафіксували прояви співчуття у декількох видів тварин з високим рівнем соціалізації й інтелектом, наприклад, у слонів, дельфінів і собак. Степові полівки - гризуни, яким також не чужі ці людські якості, тому дослідники звернули на них свою увагу.
 
Джеймс Баркетт і його колеги провели експеримент: вони ізолювали полівок з однієї сім'ї і впливали на одного з гризунів електричним струмом. Після цього полівки, які не відчували вплив струму, почали вилизувати мишу. Вимірювання їхнього гормонального фону показало, що члени сім'ї були засмучені, що не можуть втішити постраждалого гризуна.
 
Важливим чинником є ??і те, що гризуни були одне з одним знайомі - до незнайомих родичів гризуни співчуття не відчували. Після того, як дослідники заблокували у гризунів рецептори окситоцину, поведінка полівок змінилася - вони перестали піклуватися одне про одного. Це означає, що окситоцин відіграє найважливішу роль при формуванні співчуття і у випадку з гризунами.
 
Дослідження вчених опубліковано в журналі Science.

Стовбурові клітини лікують епілепсію у мишей

 
Раніше вчені з'ясували, що самці мишей борються за самок, "крадучи" пісні конкурентів.

"korrespondent.net"