Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Еврика! 10 головних наукових відкриттів 2015

Еврика! 10 головних наукових відкриттів 2015

25.12.2015, 21:00
Авторитетний науковий журнал Science традиційно склав список найголовніших наукових досягнень 2015 року, серед яких виділив і найбільш важливе, відзначивши його премією "Прорив року".
Науковий прорив року:
метод CRISPR-Cas9 (ДНК-редактор)
CRISPR-Cas9
У 2007 році дослідники компанії Danone разом зі стоматологами з Університету Лаваля в Канаді опублікували статтю, в якій довели, що термофільний стрептокок, що живе в кисломолочних продуктах, бореться з бактеріофагами системою CRISPR (Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats).
Говорячи простою мовою, CRISPR - це "імунна система" бактерії, які захищає їх від вірусів.
Через п'ять років інші вчені знайшли спосіб перетворення "імунної системи" CRISPR в інструмент для редагування генів через білок Cas9.
Іншими словами, метод CRISPR / Cas9 – це ДНК-редактор, за допомогою якого можна змінювати геном живого організму, знаходячи і замінюючи його пошкоджені ділянки. У 2012 і 2013 році цей метод також був присутній в списках головних відкриттів, однак перше місце не займав.

Новий метод вже фігурував у ряді гучних досліджень, а на даний момент триває дискусія про етичність зміни геному людини, перші ж випробування на людях заплановані на 2017 рік.
 
Місія New Horizons
 
New Horizons / NASA
Місія космічної станції New Horizons не стала проривом року за версією редакції, проте читачі журналу віддали саме їй цю премію.
Запуск станції був здійснений в 2006 році, а цього літа New Horizons наблизився до Плутона, тим самим виконавши свою основну місію.
У результаті було отримано багато нових даних і фотографій Плутона і його супутника Харона, які змінили уявлення про них у науковому середовищі.
Дивіться фото: Еврика! 10 головних наукових відкриттів 2015

Зараз станція покинула межі орбіти Плутона і прямує до планетоїдів 2014 MU69 в поясі Койпера, де вона займеться його вивченням аж доти, поки не закінчаться енергоресурси.
 
Наркотики з дріжджів
 
Дріжджі / UC Berkeley
Вчені зі Стенфордського університету створили технологію, що дозволяє з генетично модифікованих дріжджів отримати опіати.
Технологія ця вельми економна, а значить, з одного боку - деякі медичні препарати можуть стати дешевше, адже тепер дорога переробка опіумного маку (природне джерело опіатів) може піти в минуле.
Однак з іншого боку, новою технологією можуть зацікавитися і на нелегальному ринку наркотиків.
 
Новий предок людини
Дивіться фото: Еврика! 10 головних наукових відкриттів 2015
У 2013 році в ПАР були знайдені останки невідомого предка сучасних людей, причому останків було аж 1550 і належали вони не менше, ніж 15 особинам. Це вразило дослідників, адже найчастіше давні Homo відомі по одній-двох скам'янілостях.
Антропологи на чолі з Лі Бергером, які виявили печеру Діналеді з останками, назвали на її честь новий вид - Homo naledi.
Дивним чином Homo naledi поєднує в собі риси різних видів різних історичних епох, поділених, часом, сотнями тисяч років еволюції. Приміром, форми рук і ступні Homo naledi нагадують Homo sapiens, а плечі і таз - австралопітеків. А ось мозок у них був в два раз менше, ніж у сучасних людей.
Знахідка породила дві загадки:
Вік кісток. Адже якщо знайдений вид жив три мільйони років назад, то його незвичайна будова показує безліч шляхів еволюції в епоху зародження людини. А якщо кістки молодше, то Homo naledi - справжня "жива копалина", що якимось чином зберегла риси своїх предків через сотні тисяч років.
Яким чином кістки виявилися в печері з вузьким проходом в 17,8 сантиметрів? Якщо це поховання, то це сенсація, адже до цього вважалося, що у примітивних гомінідів не було похоронних обрядів.
 
Квантові зв'язку на відстані
 
Квантова заплутаність / NASA
Європейські вчені з Делфтського технічного університету остаточно довели, що між віддаленими частками існує квантовий зв'язок.
Це означає, що зміни одного об'єкта торкнуться і іншого, пов'язаного з першим, навіть якщо вони знаходяться на значній відстані один від одного.
Тим самим фізики спростували теорію Ейнштейна про приховані змінні, якими він пояснював дивну поведінку частинок, і підтвердили гіпотезу ірландського фізика Джона Белла, який ще в 80-х роках був переконаний у квантовій взаємодії об'єктів на відстані.
 
Імунні клітини в мозку
 
Мозок / EPA
Відсутня ланка між нервової та імунної системою виявили вчені Віргінського університету, які знайшли в мозку лімфатичні судини, через які рухаються імунні клітини.
Тим самим була спростована домінуюча теорія, згідно якої трохи вище шиї канали лімфатичної системи кінчаються.
Вчені сподіваються, що відкриття може допомогти в боротьбі з захворюваннями мозку, такими, як синдром Альцгеймер або аутизм.
 
Брехня в психології
 
Психолог / EPA
Інші вчені з Віргінського університету витратили кілька років, щоб відтворити більше сотні досліджень з області психології, які публікувалися в серйозних наукових виданнях.
З'ясувалося, що всього лише 39 відсотків психологічних досліджень збігаються з даними з перевірених статей. Розбіжність величезна, навіть якщо припустити, що частина перевірок була неточною через помилки в описі методик.
Тим не менш, вчені все одно переконані у важливості психології серед наукових дисциплін, однак закликають вдосконалювати її методи.
 
Найдавніший індіанець
 
Реконструкція Кенневикскої людини / Smithsonian Institution
Цього року ученим з Копенгагенського університету вдалося розкрити загадку походження Кенневикскої людини - однієї з найзагадковіших знахідок американської археології.
Її останки виявили на північному заході США в 1996 році. У ДНК кістки були виявлені гени, характерні для індіанських племен, а вік її складає близько 9300 років.
Останки Кенневикскої людини / CBS News
Протягом декількох років тривала суперечка вчених і індіанців. Останні, вважаючи її своїм предків, вимагали перепоховати за своїми звичаями, однак біологи не погоджувалися, вказуючи на відмінності у формі черепа і навіть називаючи батьківщиною Євразію.
Однак ДНК-тест підтвердив, що Кенневікська людина - предок індіанців, а форма черепа - не більше ніж випадковість.
 
Мантійні плюми
 
Схема Землі / Wikimedia Commons
У результаті дослідження Каліфорнійського університету в Берклі з'ясувалося, що потоки магми в земній корі (плюми), піднімаючись від ядра практично до самої земної поверхні, з'єднуються з вулканами.
Більше того, потоки магми виявилися більш об'ємними, а на глибині 1000 кілометрів плюми згинаються, тим самим спантеличуючи учених новими властивостями мантії.
 
Вакцина проти вірусу Ебола
 
Тестування вакцини Еболи у Ліберії / EPA
З 2013 року спалах вірусу Ебола знищив більше 11 тис. африканців, а вперше вона була зафіксована в 1976 році.
Проте цього року біологам Національної лабораторії мікробіології Канади вдалося створити вакцину проти Еболи під назвою rVSV ZEBOV, яка вже показала абсолютну ефективність проти вірусу.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
427