Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Вчені знайшли 12 типів веселок

Вчені знайшли 12 типів веселок

21.12.2015, 09:59
Французький метеоролог запропонував нову систему класифікації веселок. У ній 12 типів, і вона дозволить навіть далекій від науки людині зрозуміти, за яких атмосферних умовах виникла веселка. Про це з посиланням на доповідь, яка прозвучала на конференції Американського геофізичного союзу, повідомляє National Geographic.

Далеко не завжди веселка складається з семи смужок різних кольорів (від червоного до фіолетового). Іноді над першою видніється друга, менш яскрава, з кольорами в зворотному порядку, іноді в середині зустрічається темна смуга, іноді відсутній один або кілька кольорів.

Стандартні класифікації веселок спираються на розмір крапель дощу, з яких утворюється дане природне явище: чим більші краплі, тим яскравіші кольори. Другий спосіб заснований на обчисленнях висоти Сонця над горизонтом.

Щоб врахувати все розмаїття веселок, Жан Рікар (Jean Ricard) і його колеги зібрали сотні зображень і розбили їх на 12 груп, залежно від яскравості шести основних кольорів, інтенсивності темної смуги Олександра між первинною і вторинною веселками, а також відсутністю того чи іншого кольору. Наприклад, один з типів веселки позбавлений зеленої смуги, інший - синьої і фіолетової, третій же володіє лише синьою і червоною смугами.

За словами Рікара, його система настільки проста, що кожна людина, побачивши веселку, відразу віднесе її до потрібного класу і зрозуміє, що відбувається в небі. Туманна червона веселка, наприклад, виникає тільки на сході й світанку з крихітних крапель дощу.

Рікар також зазначив, що вивчення веселок допоможе в пошуках позаземного життя: ознаки цього погодного явища в атмосфері екзопланет, на його думку, говорять про наявність там води і, можливо, життя.

Раніше жителі Британського міста Манчестер відобразили рідкісне природне явище - перевернуту веселку.

У США зняли унікальну веселку у формі полум'я

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
264