Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → У Китаї знайшли новий вид людини

У Китаї знайшли новий вид людини

20.12.2015, 20:19
Загадкові давні люди, знайдені в китайській печері Червоних Оленів, виявилися нащадками умілих або прямоходячих людей, а не підвидом кроманьйонців. Про це пишуть палеонтологи в статті журналу PLoS One.
"Схоже, що на півдні Китаю в давнину панувало видове різноманіття людей, багато з яких зникли зовсім недавно. Таємниця людей з печери Червоних Оленів стала ще складнішою. Тепер ми повинні зрозуміти, ким конкретно були ці загадкові люди, як їм вдалося вижити і прожити майже до наших днів і чому вони зустрічалися тільки в цій частині Південно-Східної Азії", - цитує РІА Наука Даррена Карно з університету Нового Південного Уельсу.
Карно і його колеги три роки тому оголосили про надзвичайне відкриття - в запасниках одного з музеїв Китаю вони виявили чотири скелети стародавніх людей, знайдених у 1989 році в печері Червоних Оленів в околицях міста Менцзи в провінції Юньнань.
Незвичайна форма черепа цих гомінідів, не зовсім схожа на те, як влаштована черепна коробка кроманьйонців і сучасних людей, дала підстави вченим припустити, що їхні власники належали до давніх представників роду Homo.

За розрахунками вчених, власники черепів жили на території південно-східного Китаю приблизно 14,5-11,5 тисячі років тому. Це був дивовижний результат - більшість "тупикових" гілок розвитку роду Homo вимерли за 50-75 тисяч років до появи перших сучасних людей на території Азії.
Цілком можливо, що люди з печери Червоних Оленів були сусідами перших хліборобів на території майбутньої Піднебесної.
Спочатку вчені були обережними і не стали заявляти про те, що їм вдалося відкрити новий вид людей, бо хотіли накопичити нові докази того, що жителі печери Червоних Оленів не були кроманьйонцями.
Подібні "речдоки" вдалося знайти тільки нині - Карно і його команда виявили в музеї в провінції Юньнань гомілкову кістку, яка належала одному з жителів печери. Її повторне відкриття, як пояснює вчений, дало його групі перший шанс визначити, до якого виду людей належать знайдені ними черепи.

Порівнявши анатомію гомілкової кістки з будовою аналогічної частини ноги у кроманьйонців, неандертальців, умілих людей і людей прямоходячих, автори статті дійшли висновку, що мешканці печери Червоних Оленів були родичами Homo habilis або Homo erectus, а не більш пізніх гомінідів.
Це підтверджують і невеликі розміри гомілкової кістки, які свідчать, що китайські давні люди, як і вмілі люди, були відносно невеликими за сучасними людським мірками – їхня вага, за розрахунками Карно і його колег, не перевищувала 50 кілограмів, а зріст - 130-140 сантиметрів. Невеликий і відносно примітивно влаштований мозок доповнює цю картину. 
У ПАР виявлено новий вид родича людини
За словами Карно, він не сумнівається в тому, що і цього разу його відкриття викличе неприйняття з боку низки палеонтологів і антропологів, які вважають, що стародавні люди не могли прожити так багато часу на південному сході Китаю, не залишивши слідів в інших куточках Землі.
Точну відповідь на це запитання можна буде отримати тільки в тому разі, якщо Карно, його колегам та іншим групам учених вдасться знайти останки стародавніх Homo erectus і Homo habilis, що жили на території Азії після того, як перші гомініди залишили Африку 2-1,8 мільйона років тому.
Неоціненну допомогу у вирішенні цього диспуту нададуть останки денисовців, які, як вважає Карно, можуть бути родичами або навіть предками людей з печери Червоних Оленів.

Раніше вчені провели повторне датування останків австралопітека, виявлених у печерах Стеркфонтейн в ПАР, і з'ясували, що знайдений там австралопітек є ровесником Люсі, яку називають "праматір’ю людства".

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
379