Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Вчені знайшли батьківщину перших собак

Вчені знайшли батьківщину перших собак

16.12.2015, 16:06
Перші собаки з'явилися 33 тисячі років тому на півдні Східної Азії, стверджує міжнародна група вчених на основі генетичних даних, повідомляє Cell Research.

На думку керівника групи шведського генетика Петера Саволайнена, археологічних даних недостатньо для встановлення батьківщини собак, замість цього він запропонував основну увагу приділити ДНК.

У результаті, ще в 2002 році, після вивчення мітохондріальної ДНК 654 собак з усього світу, Саволайнен з колегами встановив, що найбільшою генетичною різноманітністю володіють особини зі Східної Азії (Далекий Схід Росії, Китай, Тайвань, Японія, КНДР, Республіка Корея і Монголія).
У 2009 році вченим вдалося уточнити межі цієї області - південний Китай, В'єтнам, північний Таїланд і Лаос.

На думку Саволайнена, область походження виду характерна максимальною генетичною різноманітністю, а при міграції частина цих генів "розносилась" твариною.

У ході останнього дослідження вчені провели повногеномний аналіз 46 собак і 12 вовків з усього світу, який знову вказав на південь Східної Азії.

Це, стверджують вчені, свідчить про те, що саме у тамтешніх собак найбільше спільних генів з вовками, а значить, південь Східної Азії і є батьківщиною псів.

Крім цього, Саволайнен з колегами розрахував приблизний термін відділення собак в самостійний вид - близько 33 тисячі років тому.

Тим не менш, це не можна вважати точним часом одомашнення, собаки можуть бути нащадками невеликої групи вовків, що відокремилися від своїх родичів 33 тисячі років тому.

Люди і собаки пов'язані на гормональному рівні

Вчені також припустили, що поширення собак у всій Євразії почалося приблизно 15 тисяч років тому, а в Європі - близько 10 тисяч років тому.

У свою чергу, американські вчені в серпні знайшли докази того, що давні собаки були схожі на кішок. На думку вчених, їхній еволюції сприяла зміна клімату.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
252