Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Голубів можна навчити виявляти рак

Голубів можна навчити виявляти рак

23.11.2015, 10:43
Виявилося, що відповідним чином натреновані голуби здатні виявляти мікроскопічні зображення пухлин раку грудей, відзначають автори статті у відкритому науковому журналі Plos One.
Це може допомогти вдосконалити нові технології діагностування хвороби, в яких використовують знімки тканин.
Дослідники відзначають, що мозок голуба, розміром не більше від кінчика вказівного пальця, має вражаючі властивості.
"Голуби можуть розрізняти обличчя людей та їхні емоційні вирази, літери алфавіту, деформації фармацевтичних капсул та навіть відрізняти малюнки Моне від Пікассо", - каже професор Едвард Вассерман з Університету Айови, який є співавтором дослідження.
Саме з огляду на таку здатність вчені вирішили перевірити, як голуби виявлятимуть патології на знімках тканин.
 Звичайні голуби можуть допомогти створити високоточну апаратуру для виявлення раку   Кожного птаха вчили розрізняти мікроскопічні зображення здорових та хворих на рак тканин - їм давали "їжу-винагороду" лише за правильні відповіді. Причому голуби продемонстрували здатність виявляти рак як на збільшених, так і на зменшених знімках, а також на чорно-білих зображеннях.
"Птахи були напрочуд вправні, знаходячи відмінності між доброякісними і злоякісними зображеннями раку молочної залози", - відзначає провідний автор дослідження професор Річард Левенсон з університету Каліфорнії.
Після двох тижнів тренувань птахи почали виявляти 85% хворих на рак грудей тканин.
А коли вчені почали використовувати метод "зграї", за якого до виявлення пухлин залучили чотирьох птахів, точність "діагнозів" зросла до неймовірних 99%.
Такі здібності голубів можуть допомогти дослідникам та конструкторам у розробці апаратури для виявлення раку на основі зображень тканин.
Джерело: ВВС Україна

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
349