Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Індонезійські хоббіти виявилися окремим видом людини

Індонезійські хоббіти виявилися окремим видом людини

20.11.2015, 17:44
Суперечливі гомініди з індонезійського острова Флорес виявилися окремим видом людей, а не кроманьйонцями з дефектами розвитку, повідомляє PLoS One.
Останки древніх людей, яких преса майже відразу назвала "хоббітами", знайшли на індонезійському острові Флорес в 2003 році. У жовтні 2004 року команда Майкла Морвуда представила світу череп і майже повний скелет давньої людини в метр висотою.

Морвуд і його колеги оголосили свою знахідку новим видом, що отримав ім'я Homo floresiensis. Спочатку палеонтологи вважали, що флорессійські люди були нащадками людини прямоходячої (Homo erectus).
Завдяки феномену так званої "острівної карликовості" за мільйони років ізоляції ці стародавні люди поступово виродилися і перетворилися на хоббітів, чий мозок був в три рази менше, ніж у сучасних Homo sapiens.
Відсутність нових скам'янілостей змусила багатьох вчених вважати, що "хоббіти" були звичайними людьми, які перетворилися на карликів через вроджені каліцтва.
У ПАР виявлено новий вид родича людини
Дивіться фото: Індонезійські хоббіти виявилися окремим видом людини
 
В якості причин вчені в різний час називали мікроцефалію, синдром Ларона, кретинізм і багато інші порушення в розвитку. Це, звичайно, не змусило прихильників "хоббітів" поміняти свою думку і перестати називати їх Homo floresiensis.
Йосуке Кайфу з університету Токіо і його колеги знайшли нові докази на користь того, що "хоббіти" все ж були окремим видом гомінід, вивчивши структуру їх зубів і зіставивши їх з тим, як виглядають різці кроманьйонців і умілих людей.
Як показав їх аналіз, зуби Homo floresiensis були влаштовані помітно простіше, ніж у нас. Деякі з них були більше схожі за своєю структурою на те, як виглядали аналогічні зуби пізніх прямоходящих людей, що жили в Азії і в Європі в кінці плейстоцену.
Невірний переклад. Вчені заявили, що Єва створена не з ребра Адама
Інші корінні зуби були, навпаки, ближче за своїм устроєм до зубів сучасних людей.
В цілому, як показують розрахунки Кайфу і його колег, "хоббіти" були ближче по влаштуванню зубів до Homo erectus, ніж до кроманьйонців, що говорить на користь того, що вони є окремим видом, породженим "острівною карликовістю", а не незвичайною популяцією кроманьйонців -мікроцефалів.
Як визнають вчені, подібні висновки навряд чи переконають прихильників гіпотези про те, що "хоббіти" не були окремим видом людей, одним з яких, за словами Кайфу, він був сам до початку роботи над зубами Homo floresiensis. Тому в майбутньому можна чекати нового витка в історії цього палеонтологічного спору.
Раніше вчені провели повторне датування останків австралопітека, виявлених у печерах Стеркфонтейн в ПАР, і з'ясували, що знайдений там австралопітек є ровесником Люсі, яку називають "прародителькою людства".

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
321