Американські дослідники з'ясували причину примхливості котів у їжі, знайшовши у тварин гени, властиві травоїдним тваринам. Зокрема, вчені виявили у котів ген, що відповідає за сприйняття гіркого смаку і необхідний для того, щоб врятувати тварину від з'їдання отруйних рослин або незрілих фруктів, розповідається в журналі PLOS ONE. Солодкий смак є сигналом для тварини, що їжа містить цукор - важливе джерело енергії. Гіркий смак є індикатором того, що в їжі можуть міститися шкідливі або навіть отруйні токсини. При цьому під час еволюції коти позбулися здатності відчувати солодкий смак, але, як і раніше, відчувають гіркий - за це відповідають дванадцять генів. На думку дослідників, коти зберегли ці гени, оскільки вони допомагають їм уникнути отруєнь, а також є важливим індикатором інфекцій, тому що відповідні рецептори розташовані не тільки в пащі, а й у легенях, шлунку і серці. При цьому чутливість цих рецепторів набагато вища, ніж у людини. Вчені мають намір проводити подальші дослідження домашніх тварин, щоб з’ясувати їхню еволюцію й уточнити смакові переваги. Давні собаки були схожі на кішок - учені Нагадаємо, раніше вчені з'ясували, чому коти люблять самотність.
► Літо 2024 року буде таким же спекотним, як і попереднє, а потім буде "переворот", – кліматологи ► В Індонезії блискавка вбила футболіста під час матчу (відео) ► 17 лютого очікуються найбільші морози ► Шторм на Філліпінах забрав життя 6 людей ► Над Швецією з'явилось унікальне сонячне гало