Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Геологи зрозуміли, як розкололася кора Землі

Геологи зрозуміли, як розкололася кора Землі

12.11.2015, 20:44
Тектонічні плити Землі Утворилися через фонтан розплавленої мантії, який пробився до поверхні планети, розколовши земну кору частини, повідомляє Nature.

На початку минулого століття німецький метеоролог Альфред Вегенер, а потім і інші вчені, почали усвідомлювати, що материки Землі не стоять на місці, а повільно дрейфують. З цього часу геологи почали задаватися питанням - коли на Землі почалися тектонічні процеси і як вони виникли.
На зорі свого існування Земля була покрита монолітної корою, що нагадує по влаштуванню верхній шар літосфери Венери. У той час на Землі не було континентів, гір і рівнин, а тільки глобальний світовий океан.
Час зникнення Землі
Враховуючи те, що кора Венери залишається стабільною вже кілька мільярдів років, вчені припускали, що тектоніка на Землі була запущена не в результаті внутрішніх, а зовнішніх процесів - падіння великого астероїда або комети, або навіть прабатька Місяця, які могли розколоти кору і змусити її розпастися на частини.
Уоттем і його колеги з'ясували, що насправді тектоніка могла бути запущена в результаті процесів в самих надрах Землі, вивчаючи відкладення відносно молодих океанічних базальтів в Карибському морі.

У цих базальтах геологи відкрили незвичайну "діру", яка виникла приблизно 100 мільйонів років тому в результаті спливання так званого плюму - гарячого потоку розплавлених порід мантії, який швидко рухається до поверхні літосфери. Приблизно в цей же час тектонічна плита, на якій знаходиться ця "дірка", почала занурюватися під сусідні плити.
Центр "перевороту" магнітного поля Землі
Це наштовхнуло групу Уоттема на думку, що утворення подібних структур могло призвести до розколу монолітної кори Землі в далекому минулому. Вони перевірили її за допомогою комп'ютерної моделі древньої Землі, в мантії якої періодично виникали плюми.
Як виявилося, плюми дійсно виявилися здатними розколоти великі ділянки земної кори на відносно невеликі літосферні плити. Це відбувається завдяки тому, що матерія магми буде послаблювати породи "дірки", перетворюючи її в воронку, яка послаблює літосферу.
Подібні воронки, як визнають вчені, виникатимуть тільки за певних умов і обставин, таких як низька температура кори в точці спливання плюм.
Як змінюється Земля: фото з супутників
Це може пояснювати те, чому на Венері немає тектоніки і чому вона перетворилася на вулканічний пекло, де сьогодні панують надвисокі температури і чия атмосфера заповнена сірчаною кислотою і вуглекислим газом.
Раніше вчені з'ясували, що гравітаційна аномалія "зрушила" Грінвічський меридіан.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
358