Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаСуспільство → Не вірити вченим. У гонитві за сенсаціями з’являється безліч псевдоновин

Не вірити вченим. У гонитві за сенсаціями з’являється безліч псевдоновин

11.11.2015, 13:57
У середині листопада Землю вкриє повна темрява, Сонце поступово згасатиме під напором водню з Юпітера, пише Павло Сивокінь у №44 журналу Корреспондент від 6 листопада 2015 року. Людству пощастить, якщо світило очиститься за 10-15 днів. Тоді період ночі триватиме недовго, але, може, наша зірка вже ніколи не буде колишньою. Ця новина стала дуже популярною в інтернеті в жовтні, користувачі соціальних мереж посилалися на NASA і закликали готуватися до непроглядної темряви. І тільки через кілька тижнів стало зрозуміло, що новина із самого початку була неправдивою.
На початку 2015 року у відомому дослідницькому журналі лабораторії Белла в США надрукували статтю, у якій автори роз'яснювали, як розпізнати і боротися з науковими відкриттями, які не мають під собою ніяких підстав. На думку авторів, зараз у світовій науці зібралася величезна кількість відкриттів, які годяться тільки для газетних сенсацій і вводять в оману людей. І цьому є кілька причин.
По-перше, поширення інтернету привело до того, що наукові відкриття стали значно швидше потрапляти до кінцевого споживача. А ці люди часто не можуть нормально інтерпретувати висновки в тих галузях, які стали дуже складними.
«Розібратися в управлінні й системах реакцій холодного синтезу і нового покоління ядерного палива можуть тільки кілька десятків фахівців у світі, але інтерпретувати їх намагається кожен», – каже Корреспонденту Джеймс Хансен з Колумбійського університету.
На думку експерта, інформування про наукові відкриття залишається на дуже низькому рівні. По-друге, преса більше цікавиться наукою, коли та може видати чергову сенсацію незалежно від того, наскільки вона обґрунтована.
Так було на початку 2014 року, коли один з дослідників інституту Джонса Хопкінса заявив, що домігся прогресу в розробці ліків від СНІДу. Преса написала, що невиліковна недуга вже виліковна і можна починати масове виробництво нової вакцини.
Кілька компаній отримали урядові гранти на суму $ 1,6 млрд для продовження досліджень. Через кілька місяців стало зрозуміло, що самі дослідження далекі від завершення, при цьому велика частина грошей вже витрачена. Федеральна прокуратура США почала розслідування цього випадку.
Хоча, по суті, у своїй статті вчений не обіцяв побороти невиліковну недугу. Все зробила за нього преса. З іншого боку, багато наукових інститутів намагаються надати своїм досягненням більше наочності, щоб отримати популярність і гроші на розробки.
На думку лауреата Нобелівської премії з медицини Кароля Грейдера, для того щоб відрізнити підроблену наукову новину від справжньої, потрібно поставити собі кілька важливих питань. Перш за все, чи написана вона у зазначеному першоджерелі. Якщо ЗМІ посилається на NASA або Колумбійський університет, а на сайтах цих організацій немає навіть згадки про це, отже новину придумали або вирішили прикрасити. Особливо це стало помітно зараз, коли новини часто першими з'являються у соціальних мережах. А там користувачі не несуть відповідальності за інформацію і тому можуть друкувати будь-які домисли.
Крім того, потрібно дивитися, чи є згадка про експериментальне підтвердження відкриття або хоча б спроби отримати таке. Кілька років тому, коли на Великому адронному колайдері повідомили про розгін елементарних частинок вище швидкості світла, всі ЗМІ встигли відразу написати про це, не чекаючи підтвердження на інших прискорювачах частинок. Пізніше стало зрозуміло, що причина цього досягнення – збій у вимірювальних приладах.
Корреспондент зібрав кілька найвідоміших наукових новин цього року, які тривалий час розбурхували уми по всьому світу, а потім виявилися підробками.
Занурення в пітьму
Суть новини: водень з Юпітера закриє Сонце, і на Землі настане темрява
Ця новина з'явилася восени 2015 року. Відразу в кількох виданнях стверджувалося, що рекордне зближення Венери і Юпітера, яке відбувається раз на 1 млн років, викличе величезний викид вільного водню. Цей газ вступить у реакцію з речовиною Сонця, і його світність істотно знизиться до 15 листопада. З цього моменту на Землі настануть 10-15 днів повного мороку.
Пізніше водень вигорить, і світло повернеться до Землі. Стаття посилалася на вчених з NASA. Хоча на самому сайті не було такої інформації – навіть про можливість такого результату. Через кілька днів, коли новина встигла поширитися соціальними мережами, космічне агентство встигло випустити спростування. Вони заявили, що у 2014 році з'явилися така сама інформація і вона не підтвердилася. Тому зараз немає сенсу вірити в ці домисли. Вчені також заявили, що сама ситуація, коли викид водню в космос може привести до зміни світності Сонця, – суперечливе припущення. Поки у жодній зоряній системі немає підтвердження такої можливості, і немає сенсу думати про це.
Представники NASA також заявили, що дивно, наскільки жваво обговорювалася ця абсурдна новина. Тоді як звістка про можливість існування води в рідкому стані на Марсі була не такою цікавою для світової громадськості. При цьому в агентстві визнали, що дійсно нещодавно опублікували нову доповідь про зближення Венери і Юпітера, яка налічувала 1.000 сторінок, і розробляли кілька, навіть неймовірних, варіантів розвитку подій. А журналісти взяли один з таких сценаріїв і зробили його основною новиною, забувши сказати, що ніхто не розглядав їх як правдоподібні. Крім того, водень не може раптово погасити Сонце.
Пізніше стало відомо, що першоджерелом новини став сайт, який спеціалізується на вигаданих сенсаціях. Після цього галас навколо новини у соцмережах трохи стих.
Епідемія хвороби Альцгеймера
Суть новини: хвороба Альцгеймера може передаватися від людини до людини
У цій новині, яка з'явилася на початку року, ресурси посилалися на шанований журнал Nature, який друкує дані найцікавіших досліджень у світі науки. Нібито там говорилося, що хвороба Альцгеймера може передаватися під час переливання крові і навіть у разі контакту з кров'ю між різними людьми.
Оскільки ця хвороба вважається однією з найнебезпечніших у розвинених країнах і на боротьбу з нею виділяють мільйони доларів, будь-яке повідомлення може викликати значний резонанс. Ніхто особливо не розбирався в тому, наскільки дослідження доводило можливість такої передачі.
Виявилося, що вчені намагалися довести, що хвороба може передаватися людям, яким у молодості кололи гормони росту. Але цих випадків дуже мало. Пріони, відповідальні за формування хвороби, також були виявлені в мозковій речовині пацієнтів, які не зазнавали гормональної терапії. Практика колоти гормон росту була припинена в 1985 році, коли стало зрозуміло, що з ним пацієнтам можна занести додаткові пріони, які ведуть до розвитку небезпечних захворювань, але ніхто з них не страждав згодом на хворобу Альцгеймера.
Справжня новина була інтерпретована так, як хотілося журналістам для створення сенсації. Цікаво, що її розмістили навіть такі впливові ресурси, як CNN
На думку експертів, справжня новина була інтерпретована так, як хотілося журналістам для створення сенсації. Цікаво, що її розмістили навіть такі впливові ресурси, як CNN. По суті в цьому не було відвертої неправди, у малої кількості пацієнтів хвороба Альцгеймера дійсно раптово зароджувалася, але переливання крові тут не грало особливої ??ролі.
Новина Nature про те, що вчені трохи просунулися в лікуванні недуги, з'явилася через кілька днів після гучної публікації, але не викликала інтересу. Хоча вчені вважають, що вона більш важлива.
Повне затоплення
Суть новини: Арктика розтане до кінця 2015 року
Ця новина вирізняється тим, що повторюється майже щороку. У січні або лютому кілька наукових сайтів опублікували доповідь ООН про те, наскільки можуть скоротитися площі льодовиків на Північному полюсі. Стверджувалося, що в цьому році скорочення складе понад 30%, а найбільший поріг танення сягне 50%.
Вчені відразу ж написали, що головною причиною поступового зменшення площі льодовиків стало глобальне потепління і тільки частково воно спровоковано діяльністю людини. Іншою причиною стане період глобального підвищення температури. Незабаром новинні агентства представили новину, що льодовики ось-ось розтануть і світ зануриться під воду. У самій же доповіді зазначалося, що навіть за аномального танення льоду рівень Світового океану може піднятися тільки на 1-3 м. Це призведе до затоплення кількох районів, які лежать нижче рівня моря і не захищені дамбами. Глобальне затоплення не трапиться, навіть якщо розтануть льодовики Антарктиди, які поки перебувають у кращому стані, ніж Арктика.
Через кілька тижнів представники ООН виступили з роз'ясненням доповіді і заявили, що затоплення не буде. А сайти, які поставили цю новину, не змогли нормально інтерпретувати висновки доповіді. Але тоді вже нікому це не було цікаво – сенсація відбулася і була забута.
***
Цей матеріал опубліковано в № 44 журналу Корреспондент від 6 листопада 2015 року. Передрук публікацій журналу Корреспондент у повному обсязі заборонено. З правилами використання матеріалів журналу Корреспондент,опублікованих на сайті Корреспондент.net, можна ознайомитися тут.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
294