Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Стівена Фрая звинувачують у богохульстві

Стівена Фрая звинувачують у богохульстві

07.05.2017, 23:21
Поліція Ірландської Республіки проводить перевірку щодо британського письменника і комічного актора Стівена Фрая відповідно до місцевого закону "Про дифамації", спрямованого на захист почуттів віруючих. У лютому 2015 року Фрай, відомий як оригінальний мислитель і носій еталонної англійської мови, брав участь у програмі "Сенс життя" на ірландському телеканалі RTE.
На запитання ведучого Гая Бірна, що б він сказав Всевишньому біля райських воріт, Фрай відповів, що поцікавився б у Бога, навіщо він створив світ, сповненим несправедливості, бідності і болю.
Далі він заявив, що не може поважати настільки "примхливу, вузько мислячу й абсолютно егоїстичну істоту", і додав, що античні боги принаймні не претендували на всезнання і благість.
Якийсь житель міста Енніс подав скаргу владі. І ось тепер, два роки потому, з ним зв'язався співробітник поліції і сказав, що за заявою проводиться перевірка, про що громадянин повідомив ірландську газету Independent.
Свого часу висловлювання Фрая викликали обурені коментарі в соцмережах з боку ірландських католиків. У зв'язку з цим він тоді заявив Бі-бі-сі, що не вважає свої слова образливими, оскільки вони не були спрямовані проти будь-якої конкретної релігії.
Закон 2009 року загрожує штрафом на суму до 25 тисяч євро за "письмові та усні висловлювання, які явно ображають предмети і поняття, що є священними для будь-якої релігії, і викликали гнів значної кількості її прихильників".
Ухвалення закону його автори пояснювали прагненням зрівняти в правовому відношенні всі релігії, оскільки ірландська конституція 1937 року говорить про захист християнських цінностей, не згадуючи інші віросповідання.
Прес-служба ірландської поліції заявила Бі-бі-сі, що не коментує незавершені розслідування. Газета Independent нагадує, що досі за законом 2009 року ніхто до відповідальності не притягувався, і дуже сумнівається, що у випадку з Фраєм справа дійде до висунення офіційних звинувачень.
Раніше повідомлялося, що Фрай зі своїм чоловіком вирішили завести дитину.

"korrespondent.net"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
372