Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаПолітика → Зрив конференції за участі ЛГБТ- спільноти у Львові: переосмислення

Зрив конференції за участі ЛГБТ- спільноти у Львові: переосмислення

31.03.2016, 21:06

19 березня у львівському готелі  зірвали проведення конференції за участі ЛГБТ-спільноти. Конфлікт у Львові уже встигли назвати поразкою на шляху до європейських цінностей і демократичних змін. Але чи справді це так? Після того, як емоції вщухли, 032.ua пропонує переоcмислити події, які сталися.

З чого усе почалося?

Громадська організація “Інсайт”, яка свого часу проводила гей-парад у Києві, повідомила, що вони проведуть у Львові “Фестиваль Рівності”. В рамках фестивалю у місті має відбутись і пішохідний ЛГБТІ-квест.

Дізнавшись, де буде проходити захід, радикально налаштовані особи почали погрожувати тим закладам, які готові були надати приміщення для фестивалю. Мовляв, вони розтрощать їхнє майно. В результаті, ті відмовились. Багато хто думав, що у зв'язку із цим “Фестиваль Рівності” не відбудеться. Втім організатори були іншої думки.

А тим часом

Духовенство, депутати та громадські організації закликали заборонити проведення у Львові заходів за участі ЛГБТ-спільноти. Здебільшого пояснення було таким: “Пішохідний квест” проводити у місті недоцільного через Великий піст, а також акція може перетворитись не на що інше, як на провокацію.

« Для мешканців Львова, які є віруючими християнами “Пішохідний квест” є провокацією і знаком диявольської війни, несправедливості, яка чиниться у перший тиждень Великого посту. Так акції є прямим проявом дискримінації і образи львів'ян, які сповідують сімейні цінності, об'явленні самим Богом”, - йдеться у листі митрополита львівського Ігора до міського голови Львова.

За тиждень не один лист був написаний до Садового з метою заборонити фестиваль. А що сказав на такі звернення мер? Публічної відповіді на той час від нього не було, як до тих, хто виступав проти заходу, так і до тих, хто його організовував. Тим часом у міськраді сказали, що проведення пішохідного квесту у Львові за участю ЛГБТ-спільноти є недоцільним.

Суд

А поки тривала гра "в мовчанку" Садового, ЛМР  подала до суду. Це сталося через те, що напередодні міськрада отримала повідомлення, мовляв о 14:00 на пр. Свободи одночасно мають відбутись два заходи. Одним організатором акції виступала громадська організація “Інсайт”, іншим – ГО “Сокіл”.  Тож, аби уникнути конфлікту Львівська міськрада звернулася до суду. Після тривалого судового засідання у місті таки заборонили проведення будь-яких масових заходів 19 березня.

І ось цей день настав

Проводити пішохідний ЛГБТ-квест було заборонено, тож громадська організація “Інсайт” організувала у готелі “Дністер" конференцію. У коментарі 032.ua керівник ГО «Інсайт» Олена Шевченко розповіла, що участь у заході взяло 55 людей.

“Ми провели показ фільму, презентацію відеороликів про дискримінацію та обговорення. Поїхати нас змусила небезпека”, - сказала Олена Шевчнко.

І справді, конференція тривала недовго. Хтось повідомив правоохоронцям, що готель у якому проходив захід заміновано і його учасникам довелось покинути приміщення готелю.

Біля дверей їх чекав автобус, правоохоронці, а ще група радикально налаштованих юнаків. Коли учасники заходу виїжджали з готелю, їхній автобус закидали камінням молодики у балаклавах.

Screenshot_2016-03-31_18-04-42

Хто це був?

Відповідь на це запитання з'явилася уже за кілька годин. Того ж 19 березня у соцмережі “Вконтакте” у групі «Phoenix», яка є інформаційним ресурсом угрупування «Misanthropic division» опублікували світлину, яку було зроблено біля готелю, де проходила конференція за участі ЛГБТ-спільноти. На фото зображено, як 20 юнаків у балаклавах демонструють нацистський жест вітання. З допису, що прикріплений до фото зрозуміло, що MisanthropicDivision бере на себе відповідальність за цей інцидент.

Screenshot_2016-03-31_17-57-04

Реакція

Одним із перших, хто прокоментував події, які сталися у Львові 19 березня, був Міністр закордонних справ України Павло Клімкін. Він заявив, що засуджує напад на активістів ЛГБТ у Львові.

Ненависть підриває єдність України. Толерантність і недискримінація роблять Україну сильнішою

“Ненависть підриває єдність України. Толерантність і недискримінація роблять Україну сильнішою»”, - зазначив Павло Клімкін.

Засудив напад на ЛГБТІ-активістів і Голова Представництва ЄС в Україні Ян Томбінський .

“ЄС займає принципову позицію щодо сприяння недискримінації осіб на ґрунті їхньої сексуальної орієнтації та ґендерної приналежності. Культурні, традиційні та релігійні цінності не можуть слугувати виправданням будь-якої форми дискримінації, включаючи дискримінацію осіб, які належать до ЛГБТІ-спільноти”, - йдеться у дописі European Union in Ukraine.

Заговорив нарешті і сам міський голова Львова сказавши, що цей інцидент не що інше, як спланована провокація.

“Учасники двох сторін виступили свідомими чи несвідомими учасниками "картинки" – написав Садовий на своїй сторінці у Facebook.

Screenshot_2016-03-31_17-59-45

До слова, Олена Шевченко вважає, що якби міський голова Львова підтримав їхній захід, то такого розвитку подій можна було б і уникнути.

“Ми не вимагали нічого специфічного від нього сказати про ЛГБТ. Якби він виступив я думаю все було б добре”, - говорить Олена Шевченко.

На наше запитання, як можна змінити ставлення українців до ЛГБТ Олена Шеченко відповіла так: “я думаю, повинна бути комплексна робота по інформуванню, повинні відбуватись обговорення з різними спільнотами. Треба починати діалог”.

Чи траплялись такі події в інших країнах?

За інформацією видання Збруч, у більшості із 11-ти континентальних нових країн-членів ЄС ЛГБТ-паради у столицях проводять уже більше п'яти років. І у всіх цих країнах учасники ЛГБТ-парадів отримують попередження та погрози від ультраправих рухів або організацій.

Інколи стається, що навіть поліція не може захистити учасників від нападів. Зокрема, так було 2007 року у Будапешті, 2010 – у Братиславі, 2006 року у Таллінні. У будь-якому випадку проведення ЛҐБТ-прайдів без поліцейського захисту в усіх одинадцяти країнах наразі не є можливим.

Перший раз

Що цікаво, “Фестиваль Рівності” не є першим заходом, який організовують у Львові представники ЛГБТ-спільноти. 17 травня 2015 року у Львівській медіатеці відбулась лекція про відомих представників ЛГБТ-спільноти. 
ixgqls4sfdg (1)

Захід пройшов мирно та без будь-яких проблем. І хоч усім був відома адреса, де відбудеться зустріч, ніхто у балаклавах туди не проходив і не погрожував. Хоч ще майже 10 років тому 17 травня учасників акції за участі ЛГБТ невідомі молодики закидали яйцями та майонезом.

Чи й справді Львів проти ЛГБТ-спільноти?

Представник львівської ЛГБТ-спільноти Олександр Завертанний розповів у коментарі 032.ua, що не всі львів'яни проти ЛГБТ-спільноти.

“Виступають не всі львів'ян проти фестивалю, а лише та його частина, яка є радикально налаштована. Дуже багато людей просто не розуміються у проблематиці ЛГБТ і не знають про людей із нетрадиційною орієнтацією майже нічого.Серед моїх знайомих, друзів є дуже багато громадян, які не проти ЛГБТ-спільноти. Здебільшого вони всі ставляться до цього нейтрально", - каже Олександр.

Камінг-аут (процес добровільного і відкритого визнання людиною своєї належності до гендерної меншини) перед своєю студентською групою Олександр Завертанний зробив навчаючись на другому курсі університету "ЛП".

Мене в групі ніхто не дискримінував, коли я відкрився. Просто було здивування. Казали, що я не схожий на гея. 

“Мене в групі ніхто не дискримінував, коли я відкрився. Просто було здивування. Казали, що я не схожий на гея. Коли я розповів і батькам про свою сексуальну орієнтацію, вони теж були здивовані. Сьогодні я не приходжу в будь-яку компанію і не кажу, що я гей, але якщо людина мене запитує про це, я звичайно, говорю”, - розповідає Олександр.

Чоловік, також зазначає, що такі заходи як “Фестиваль Рівності” є важливим, тому що його мета привернути увагу суспільства до дискримінації меншин, жінок, іноземців, представників ЛГБТ.

"Я вважають, що у суспільстві, в якому є проблема дискримінації, але про яку не говорять, потрібно піднімати ці питання. Тільки так можна вирішити цю проблему” - говорить Олександр.

Час для діалогу , а не для парадів

Представниця ЛГБТ-спільноти, киянка Альна у коментарі 032.ua розповідає, що на сприйняття ЛГБТ-спільноти у Львові, та й в Україні загалом, дуже сильно впливає менталітет.

“ Я думаю тут вирішальну роль відіграє менталітет – нам до Європи ще дуже далеко у цьому сенсі. У нас не тільки нетрадиційну орієнтацію сприймають не так, у нас є проблема з націоналізмом, неприйняття іншим людей. Окрім цього, люди не забули і тих стандартів, які були в Радянському Союзі. На жаль, вони не можуть не впливати на наше суспільство. Добре, що хоч сьогодні вплив менший.

Важливо так розуміти, що сьогодні українці більше думають про те, як прожити цей день та про війну на Сході, а вже потім про інші проблеми. Можливо, саме тому зараз не час для парадів. Потрібно почекати”, - каже Альона.

"032.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
422