Господарка » Прикарпатці зможуть анонімно скаржитися на суддів


15:00 от admin

Сьогодні, 19 травня, в Івано-Франківську відбулася презентація сайту, на сторінках якого можна знайти всю інформацію про прикарпатських суддів, а також подати анонімну скаргу на їх діяльність.

Метою проекту під назвою "Громадський моніторинг суддів Івано-Франківської області  як механізм протидії корупції в судах та сприяння судовій реформі в Україні" є налагодження комунікацій між громадою та судами.  Активісти ГО "Центр політичних студій" займатимуться моніторингом життя прикарпатських представників феміди. 

На сайті sud.if.ua зібрані досьє про майже 200 суддів з Івано-Франківської області, що включають декларації, біографічні довідки та фотографії.  

Окремо слід зазначити, що громадяни зможуть подавати скарги та будь-яку іншу інформацію щодо роботи окремих суддів. Як стверджують активісти, інформація буде оброблятися та перенаправлятиметься в НАЗК (Національне агентство із запобігання корупції). 

За словами керівника проекту Віталії Світлика, судова реформа є однією із найскладніших в Україні. Він сподівається, що створений сервіс допоможе прикарпатцям краще комунікувати із суддями, а також підвищить прозорість прийняття судових рішень. 

"Вважаю, що громада повинна знати тих, хто здійснює судочинство у нашій області", — каже він.

Новостворений проект позитивно оцінили в міському та апеляційному суді Івано-Франківська. 

"Ми раді, що громадянські активісти вирішили допомогти нам у комунікації із жителями нашої області", — розповідає прес-секретар апеляційного суду Людмила Безусова-Попович.

За її словами, кожен президент України, який проходив до влади, хотів реформувати судову систему. Дійшло до того, що частина фахових спеціалістів покинула роботу. Суди перевантажені справами. 

"Суспільству варто звернути увагу на серйозне зростання криміногенної ситуації в країні. У нашій області кількість кримінальних справ стала більшої, ніж адміністративних", — додає вона.

Читайте також: Суд відновив на посаді косівського прокурора, якого звільнили за дописи у соціальних мережах

"0342.com.ua"