Господарка » Головні «економісти» і «педагоги» Тернопільщини показали усе своє майно


19:01 от admin
Кажуть, освіта в Україні – збиткова галузь. За кордоном рядовий вчитель офіційно заробляє більше, ніж вітчизняні кандидати наук. Тому останні, попри все небажання, кидають освітянське ремесло і залишають країну в пошуках кращих перспектив. А там – кому як пощастить.
Та виявляється, не всі освітяни бідують. Ті, хто пройшов свій трудовий шлях від студента до кабінету ректора, можуть тепер похизуватися нерухомістю, автомобілями та готівковими запасами.
У Тернопільській області працює чотири університети: економічний, медичний, педагогічний та технічний. Поміж тим – понад десяток приватних вищих навчальних закладів – переважно інститути. Торік спеціалізоване видання osvita.ua проводило рейтингування навчальних установ області і визначило сімку найпопулярніших серед студентів. Список очолив Національний технічний університет ім. І. Пулюя. На другому та третьому місцях – Національний економічний університет та Національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка. Тернопільський державний медичний університет ім. І. Горбачевського посів лише четверте місце. У другій частині рейтингу – Бережанський агротехнічний інститут НУБі, Тернопільський інститут соціальних та інформаційних технологій та Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія ім. Т. Шевченка.
Практично кожен із цих закладів очолюють освітяни зі стажем у не один десяток років. Усе своє життя вони поклали на вівтар освіти. Що ж отримали взамін? Це «Номер один» спробувала з’ясувати, проаналізувавши декларації керівників ВНЗ.
«Задекларувалися» не всі
Своє дослідження ми розпочали з лідера рейтингу – технічного університету. З 2007 року його очолює вчений у галузі механіки деформівного твердого тіла, механіки руйнування, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України Петро Ясній.
У декларації освітянина зазначено, що він володіє частками у двох квартирах в Тернополі. Перша з них придбана у 1993 році і має площу понад 80 кв. м. Тут ректор володіє лише четвертою частиною об’єкта нерухомості. Рештою, очевидно, його дружина та двоє синів. Інша квартира площею 104 кв. м придбана у 2011 році. Тут пан Ясній має 50% власності. З іншого нерухомого майна освітянину належить гараж (40 кв. м) та земельна ділянка площею 600 кв. м у селі Івачів Долішній (Тернопільський район).
З рухомого майна Петро Ясній задекларував автомобіль Honda Civic 2008 року, який він придбав торік, та причіп. Також освітянин має акції у ВАТ «Надзбруччя».
Торік у родині доходи, судячи з декларації, в основному отримував він. На посаді ректора пан Ясній заробив понад 370 тис. грн. зарплати. Понад 91 тис. грн. нараховано у якості пенсійних виплати, ще 596 грн. – гонорари. Ще 25 тис. грн. родина отримала від відчуження рухомого майна. Дружина ректора, Оксана Ясній, задекларувала заробітну плану в Тернопільському медуніверситеті майже 114 тис. грн.
У готівці родина зберігає 3 тис. доларів та 38 тис. грн. Решта заощаджень, а це 2 тис. дол, 59 тис. грн. та 10 тис. грн., знаходяться на банківських рахунках.
«Наймолодший» ректор – керівник ТДМУ ім. І. Горбачевського Михайло Корда найпізніше вступив на посаду очільника – у січні 2015 року. Його декларація у Єдиній системі відсутня. Як пояснили в університеті, у пана Корди є ще час подати її до 1 травня.
Немає інформації у Єдиній системі і щодо керівника ТІСІТ Ярослава Бакушевича. Це можна пояснити тим, що заклад приватний і не залучає жодних бюджетних коштів.
«Економісти» і «педагоги» показали усе майно
Економічний університет очолює Андрій Крисоватий. На цій посаді він перебуває відносно недовго – з квітня 2013 року. До цього освітянин працював на посаді заступника ректора. Після смерті колишнього керівника вузу Сергія Юрія йому довірили очолити заклад.
У своїй декларації Андрій Крисоватий задекларував три будинки та стільки ж квартир. Один із них, площею 326 кв. м знаходиться у приміському селі Петриків. Два інших, площею 378 та 150 кв. м, – на Івано-Франківщині в селі Паляниця. Щоправда, у карпатських будиночках керівник ТНЕУ – не єдиний господар. Йому належить лише 50% нерухомості. Також Андрію Крисоватому належить 50% земельної ділянки у Паляниці площею 250 кв. м. Щодо квартир, то дві з них знаходяться у Тернополі – площею 60 та 132 кв. м. Остання придбана у минулому році і належить дружині ректора – Оксані, як і третя квартира, що знаходиться у Києві. Столичне житло має площу 54 кв. м і придбане у 2013 році. Крім того, у власності освітянина перебуває земельна ділянка у селі Петриків (1200 кв. м) та гараж у Тернополі.
Із транспортних засобів родині належать «RANGE ROVER SPORT» (2013 року випуску), «MAZDA 6» (1989 р.в.), «TOYOTA RAV 4» (2008 р.в.) та причіп.
Торік на посаді ректора Андрій Крисоватий заробив 466 тис. грн., ще 856 тис. грн. доходу від підприємницької діяльності отримала дружина ректора. Також родина торік продала майна на суму 1,35 млн. грн.
70-річний Володимир Кравець очолює Тернопільський національний педагогічний університет з 1990 року. У своїй декларації доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент Академії педагогічних наук України Володимир Кравець зазначив дві квартири у Тернополі, площею 104 та 137 кв. м, які були придбані у 1998 та 2009 роках. Одна належить йому, інша – дружині. У власності родини перебувають і два гаражі та дачний будинок у селі Чернихівці Збаразького району.
Володимир Кравець володіє автомобілями «JEEP GRAND CHEROKKE» (2011 р.в.) та «CHRYSLER 300C» (2012 р.в.). Торік заробітна плата ректора ТНПУ склала 443 тис. грн. Ще 119 тис. грн. він отримав у якості пенсійних надходжень та 55 тис. грн. – як стипендіат НАПНУ. Трохи більше 16 тис. грн. доходу торік отримала дружина освітянина.
У готівці Володимир Кравець зберігає 120 тис. грн., а його дружина – всього 10 тис. грн. Ще 64 тис. грн. знаходиться у неї на рахунку.
У районах теж не бідують
Чи не найбільший перелік нерухомого майна задекларував директор Бережанського агротехнічного інституту НУБіП Василь Павліський. Родині освітянина належать шість земельних ділянок загальною площею понад 12 га. Більшість із них знаходяться у селі Саранчуки Бережанського району. Одна – у селі Бережниця Верховинського району Івано-Франківської області й належить дружині посадовця. У тих же Саранчуках освітянин задекларував стайню та гараж. Дружині директора закладу належить квартира у Тернополі площею 76 кв. м, житловий будинок у Саранчуках (92 кв. м) та садовий будинок (100 кв. м) у селі Бережниця.
На посаді директора упродовж року пан Василь заробив 228 тис. грн. та отримав пенсійних виплат на суму 50 тис. грн. Його дружина вклала до родинної скарбнички всього 18,4 тис. грн. Транспортних засобів чи інших збережень у декларації не зафіксовано.
І на завершення – ректор Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії
Афанасій Ломакович, якого нещодавно колектив переобрав на повторний термін. У власності освітянина перебуває будинок площею 273 кв. м у селі Петриків поблизу Тернополя та земельна ділянка площею 1000 кв. м у цьому ж населеному пункті.
Також ректор задекларував автомобіль «Mercedes-Benz E2500» (2013 р.в.) та готівку в сумі майже 12 тисяч доларів та 52 тисяч гривень. На своїй посаді торік Афанасій Ломакович отримав майже 207 тис. грн. зарплати, ще 73 тис. грн. – пенсійних виплат та 11 тисяч – у вигляді процентів.
80

"0352.com.ua"