Загрузка. Пожалуйста, подождите...
Главная страницаГосподарка → Тернопільські водії без поліції зможуть оформити ДТП

Тернопільські водії без поліції зможуть оформити ДТП

23.04.2017, 20:03

Законодавство України дозволяє водіям-учасникам ДТП самостійно оформити матеріали пригоди. 

Для цього необхідно скласти повідомлення про пригоду – так званий європротокол, що видається разом із полісом ОСЦПВ. Це спеціальний бланк, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. Потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.  

Такий спосіб зручніший, - вважають поліцейські, - значно економить час і дозволяє зменшити можливість виникнення заторових явищ на вулично-дорожній мережі. Проте водії можуть скористатися такою можливістю тільки за умови наявності наступних обставин: учасники забезпечені полісом ОСЦПВ транспортних засобів; відсутні травмовані (загиблі) люди, внаслідок дорожньої аварії пошкоджено не більше 2-х транспортних засобів; між учaсникaми дoсягнутo згoди щoдo всіх oбстaвин aвaрії; у них були відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, а збитки, завдані потерпілій стороні, не перевищують максимальних розмірів, затверджених Уповноваженим органом. У разі невиконання хоча б однієї з умов, виклик працівників поліції для оформлення ДТП обов'язковий!

Головний недолік європротоколу полягає в тому, що можуть з`явитися масові факти фальсифікацій транспортних пригод, а їх буде складно доводити. Скажімо, вдарився сам у дерево, з кумом домовився. Вже маємо нібито ДТП і європротокол. До того ж страхові компанії можуть бути завалені заявами на дрібні відшкодування, які раніше вирішувалися на рівні приватних домовленостей. Проте командир 4 роти патрульної поліції Юрій Гоїк вважає, що переваг європротокол має більше, ніж недоліків: права залишаються у водіїв, протокол не складається і, якщо сума збитків до 50 тис., страхова компанія проводить виплату, час оформлення ДТП скорочується.
thumb_566827_news_m

"0352.com.ua"


 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
 
223