Господарка » "Квиток в Європу". Як франківці отримують румунські паспорти


20:00 от admin

Поки більшість українців чекають остаточного впровадження безвізового режиму, деякі наші співвітчизники вже давно стали повноцінними громадянами Європейського союзу. Журналісти 0342.ua вирішили дізнатися, чи можливо отримати румунський паспорт, проживаючи в Івано-Франківську. 

Оголошення про допомогу при оформлені румунського громадянства можна зустріти як в інтернеті, так і на стовпах у середмісті.

"Допомагаю законним шляхом отримати румунське громадянство. На даний час це найпростіший спосіб стати громадянином ЄС" — так починається типове оголошення в інтернеті.

Ціни за послуги суттєво відрізняються. Одні "помічники" просять від 900 євро, інші ж — до 1500. Бували випадки, коли клієнти платили близько трьох тисяч євро. Цікаво, що кілька років тому вартість румунського громадянства складала 500-600 євро. 

Процедура

Представник одного із консультативних центрів, де надають подібні послуги каже, що весь процес займає від 8 місяців до 1 року.  Перш за все, відбувається підготовка пакету документів, в який входять: 
ваш внутрішній паспорт; ваш закордонний паспорт; ваше свідоцтво про народження; свідоцтво про народження вашого батька; свідоцтво про народження вашої матері; свідоцтво про народження бабусі та дідуся; свідоцтво про шлюб ваших батьків або їх свідоцтво про розлучення, якщо на момент збору документів вони більш не перебувають у шлюбі; довідка про вашу несудимість, одержана в Румунії заздалегідь; довідка, про вашу несудимість, отримана в Україні; ваша нотаріально завірена заява, яка гарантує, що Ви не маєте наміру робити  дії, які можуть завдати шкоди національній безпеці Румунії, а так само порушити спокій її громадян.

Якщо ж у вас немає свідоцтв про народження дідуся чи бабусі, то  достатньо знати дату народження.  Буде виготовлене підроблене свідоцтво, яке засвідчить наявність румунських коренів у родичів.

У супроводі "помічника" ви відправляєтеся в один з територіальних підрозділів Мін'юсту Румунії, де особисто подаєте документи.

Наступні кілька місяців вас навчають румунській мові.

"Потрібно знати елементарні фрази, щоб пройти співбесіду. Не треба розповідати про культуру або традиції Румунії, а сказати кілька речень про себе та родину" — пояснює чоловік, який заробляє гроші, допомагаючи українцям отримати громадянство сусідньої держави. 

Після 7-8 місяців очікування, ви їдете в Бухарест, де складаєте присягу на вірність Румунії. Якщо все пройшло добре, то отримуєте сертифікат на громадянство. Проте, на цьому етапі бувають проблеми. Наприклад, відомий випадок, що стався в 2015 році з жителями Чернівців. Тоді із 46 людей, які відправилися на прийняття присяги, отримали сертифікати лише 7 осіб, бо досконально знали румунську мову.

Через 2-3 місяці ви отримуєте румунське свідоцтво про народження, а вже після цього подаєте документи на закордонний паспорт вашої нової "батьківщини".

Плюси

"Перевагою румунського громадянства в тому, що ви без проблем подорожуєте Європою. Румунам легше виїхати до Британії, США та Канади. А там вже робіть, що хочете. Від українського паспорта відмовлятися не потрібно", — розповідають в консультативному центрі. 

Мінуси

Є суттєві недоліки. По-перше, це можливість "потрапити" на шахраїв, які виготовляють підроблені паспорти, але видають їх за справжні. Людина втрачає гроші, так і не отримавши бажаного громадянства. По-друге, фірми, які займаються румунськими паспортам не афішують одну важливу деталь. Румунія не є членом Шенгенської зони. Держава ратифікувала Шенгенську конвенцію, проте станом на 2017 рік є лише кандидатом на отримання статусу Шенгенської країни. На ділі це означає, що громадяни Румунії мають певні обмеження при пошуку роботи в більш розвинутих країнах ЄС. 

"В мене скептичне ставлення. За два роки роботи в цій сфері жодного разу не бачив румунський паспорт. Вважаю, що це сумнівна можливість. Мені відомі кілька випадків, коли за складання присяги в Бухаресті від українців почали вимагати додаткові гроші", — каже працівник однієї з  фірм, що надає візову підтримку в Івано-Франківську.

Підсумок

Фактично, український уряд не може вплинути на бажання громадян отримати паспорт іншої держави. В Україні заборонене подвійне громадянство, але жодних санкцій за порушення не передбачено. Та й самі чиновники не рідко мають кілька громадянств, наприклад, у голови ДФС Романа Насірова правоохоронці виявили британський та угорський паспорти. Можна прогнозувати, що повноцінна робота безвізового режиму з ЄС дещо зменшить наплив бажаючих присягнути на вірність Румунії, але не відмінить народного прислів'я, яке каже: "Риба шукає, де глибше, а людина — де краще".

Читайте також: Франківцям на замітку. Які країни ЄС видали найбільше шенгенських віз у 2016 році

Читайте також: За кордон на ПМП. Масштаби міграції на Прикарпатті

"0342.com.ua"